Cautati un profesionist in cadastru si intabulare in Zalau, iar un pret cat mai bun este important pentru Dvs?

 

Acum puteti obtine gratuit 5 oferte de pret de la profesionisti autorizati locali prin intermediul platformei Expert24 – iar Dvs o puteti alege pe cea mai avantajoasa! Rapid, comod, gratuit – tot ce trebuie sa faceti este sa completati formularul de cerere de oferta!

(*completarea formularului nu va obliga la nimic, ci doar constituie o cerere de oferta; daca nu sunteti multumit/a de oferte, puteti contacta oricand alte servicii)

Servicii de cadastru, topografie si intabulare in Zalau

Alaturati-va celor peste 3500 de clienti multumiti de colaborarea cu Expert24

Tot ceea ce trebuie sa stiti despre cadastru si intabulare

Cadastrul include toate lucrarile de tip tehnic prin intermediul carora se realizeaza identificarea unei locuinte sau cladiri si descrierea acesteia (casa, apartament, teren) in dosarele cadastrale, dar si descrierea acestuia in diferite harti si planuri cadastrale. Cartea funciara cuprinde expunerea imobilelor si inscrierile referitoare la drepturile personale si imobiliare, dar si orice raport de natura juridica, exprimat prin documente sau fapte, care este legat de acel imobil.

In fapt, inscrierea in Cartea Funciara (intabularea) unei cladiri, prezinta acelasi rol precum cartea de identitate pe care o are persoana. In prezent, cadastrul si intabularea se fac doar impreuna. Toate documentele cadastrale vor fi inscrise in mod direct in Cartea Funciara.

Care sunt situatiile in care va trebui sa contactam un birou de cadastru si intabulare Zalau?

Operatiunile de cadastru si intabulare sunt foarte importante cand intocmiti acte notariale, in situatia in care se are in vedere instrainarea imobilului (schimb, vanzare-cumparare, donatie, etc), in cazul in care se doreste obtinerea unei ipoteci (de obicei in situatii cand se doreste contractarea unui credit ce urmeaza a fi garantata cu imobilul), cat si in cazurile unde se doreste o garantie sigura asupra dreptului de proprietate a imobilului.

Costurile efectuate in vederea intocmirii cadastrului si intabularii au doua componente: onorariul platit catre de firma care intocmeste documentatia cadastrala, si taxa obligatorie catre OCPI (Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara).

Cu ce se ocupa un birou de cadastru?

Atunci cand anagajati o firma de cadastru autorizata de OCPI / ANCPI, pentru a executa lucrari cadastrale de tipul unui studiu topografic sau de intabulare ori dezmembrare, ce activitati va puteti astepta sa fie executate?

In principiu, specialistul care este autorizat cadastral, topografic și geodezic va realiza urmatoarele operatiuni:

  • analizarea in detaliu a actelor de proprietate si sprijin, atunci cand trebuie, pentru obtinerea altor documente in vederea realizarii lucrarii;
  • realizarea masuratorilor proprietatii ce va fi intabulata sau dezmembrata s.a.m.d. In cazul in care persoana autorizata nu efectueaza masuratoarea proprietatii, acestuia ii poate fi suspendat pe o perioada de pana la 3 luni dreptul de compunere a documentatiilor, iar in cazul celei de a doua suspendari in acelasi an se va propune chiar anularea autorizatiei respectivului.
  • realizarea documentelor cadastrale avand in vedere normele tehnice aflate in vigoare la momentul respectiv;
  • sa fie competent din punctul de vedere al pregatirii profesionale, capacitatii si experientei pentru efectuarea lucrarii pe care dumneavoastră ati solicitat-o;
  • sa aiba capacitatea de a recunoaste atunci cand nu are posibilitatea sa realizeze lucrarea asa cum a fost convenit ori daca este solicitat la nerespectarea legislatiei din domeniu, si sa refuze astfel lucrarea;
  • sa depuna documentatia intocmita si sa o urmareasca in trecerea sa prin toate stadiile circuitului, pana cand aceasta primeste avizele necesare, si dupa aprobare sa o ofere proprietarului;
  • in momentul in care apar unele probleme pe traseu, depasirea unor termene, sa explice beneficiarului situatie existenta, insa sa si incerce, atunci cand se poate, sa le rezolve atat timp cat atributiile ii permit acest lucru.

Firma de cadastru Zalau pe care ati angajat-o isi desfasoara activitatile si pe teren, acolo unde se executa determinarile si se ridica masuratorile, si la un birou, unde se realizeaza calcule de specialitate si activitati tehnice, precum intocmirea documentatiilor, scrierea planurilor si releveelor.

Specialistul cadastral (denumit cadastrist, geodez, topograf) este cel care alege timpul si locul unde se va executa activitatea, atat pe teren, cat si la birou.

Pentru efectuarea lucrarilor de masuratoare in teren, cadastristul va opera aparatura specifica, spre exemplu aparatura GPS, ori statiile totale, echipamente care realizeaza masurarea, si memorarea datelor masurate care apoi vor fi utilizate la intocmirea documentelor tehnice.

Cand ajunge la birou, specialistul de la biroul cadastru introduce in calculator datele culese din teren (poate folosi in acest sens softuri specializate). Dupa aceea, informatiile sunt analizate de catre programele specializate, rezultatul fiind generarea coordonatelor finale ale masuratorilor efectuate. Redactarea planului se realizeaza pe baza coordonatelor obtinute.

In momentul in care vorbim despre intabularea oricarei constructii sau teren, in prealabil se face o documentatie cadastrala, de catre cel autorizat. Documentatia se prezinta clientului, care o citeste si o semneaza, apoi se va depune la OCPI unde va fi verificata.

La OCPI verificarea dureaza mai multe zile (15-30 de zile), dupa care, daca este acceptata, se va transmite retur alaturi de un extras de carte funciara in care se regaseste modificarea ori datele din dosarul cadastral.

In mare, aceste sunt activitatile pe care le face o firma de cadastru. Desigur, pot sa apara si situatii neprevazute, cu care este posibil sa va confruntati (obisnuita suprapunere a limitelor, solicitarea de documente suplimentare s.a.), insa fac parte din activitatea normala, cotidiana.

Avem speranta ca nu va veti confrunta cu astfel de situatii si lucrarea va fi predata la termen!

Etichete: cadastru Zalau.