Cautati un profesionist in cadastru si intabulare in Vaslui, iar un pret cat mai bun este important pentru Dvs?

 

Acum puteti obtine gratuit 5 oferte de pret de la profesionisti autorizati locali prin intermediul platformei Expert24 – iar Dvs o puteti alege pe cea mai avantajoasa! Rapid, comod, gratuit – tot ce trebuie sa faceti este sa completati formularul de cerere de oferta!

(*completarea formularului nu va obliga la nimic, ci doar constituie o cerere de oferta; daca nu sunteti multumit/a de oferte, puteti contacta oricand alte servicii)

Servicii de cadastru, topografie si intabulare in Vaslui

Alaturati-va celor peste 3500 de clienti multumiti de colaborarea cu Expert24

Ce este cadastrul, ce este intabularea?

Cadastrul reprezinta totalitatea lucrarilor tehnice prin care se efectueaza descrierea si identificarea unui imobil si inregistrarea acestuia (casa, apartament, teren) in arhivele cadastrale, precum si reprezentarea acestuia pe harti si planuri cadastrale. In cartea funciara se include descrierea cladirilor si inscrierile care prezinta drepturile personale si imobiliare, precum si documentele sau faptele aflate in directa legatura cu situatia juridica a unui imobil.

In fapt, inregistrarea in Cartea Funciara (intabularea) unei constructii, prezinta acelasi rol ca si cartea de identitate detinuta de o persoana. In momentul de fata, cadastrul si intabularea nu se pot face separat. Toate documentele cadastrale se adauga in acelasi timp si in Cartea Funciara.

Cand avem nevoie sa apelam o firma de cadastru si intabulare Vaslui?

Serviciile de cadastru si intabulare sunt obligatorii in vederea intocmirii actelor notariale, atunci cand se urmareste instrainarea unui imobil (schimb, vanzare-cumparare, donatie, etc), in cazul in care se intentioneaza ipotecarea imobilului (de obicei in situatii cand se doreste contractarea unui credit ce urmeaza a fi garantata cu imobilul), dar si in momentele unde se vrea obtinerea unei garantii sigure asupra dreptului de proprietate a imobilului.

Costurile care apar in cadrul intocmirii cadastrului si intabularii au in componenta doua elemente: onorariul platit catre de firma care compune documentatia cadastrala, si taxa legala platita la OCPI (Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara).

Care sunt serviciile pe care le ofera o firma de cadastru?

In momentul in care contractati o firma de cadastru care are autorizatie de la OCPI / ANCPI, pentru a executa lucrari cadastrale specifice unui studiu topografic sau de intabulare ori dezmembrare, ce activitati va puteti astepta sa fie executate?

In general, profesionistul care este autorizat cadastral, topografic și geodezic trebuie sa execute urmatoarele lucrari:

  • analizarea in detaliu a documentelor de proprietate si indrumarea, atunci cand trebuie, pentru intrarea in posesia altor documente in vederea completarii dosarului;
  • realizarea masuratorilor constructiei ce se va intabula sau dezmembra s.a.m.d. In cazul in care specialistul nu efectueaza masuratoarea proprietatii, i se poate suspenda pentru trei luni dreptul de compunere a documentatiilor, iar la un numar de 2 suspendari in acelasi an se va propune chiar anularea autorizatiei respectivului.
  • compunerea dosarului cadastral in conformitate cu normele tehnice aflate in vigoare la momentul respectiv;
  • sa detina un nivel de competenta profesionala ridicata si sa aiba experienta necesara pentru a realiza lucrarea in cauza;
  • sa aiba capacitatea de a recunoaste daca nu are posibilitatea sa realizeze lucrarea conform intelegerii initiale ori daca este pus in situatia de a nu respecta legislatia, motiv pentru care trebuie sa refuze lucrarea;
  • sa se ocupe de depunerea documentatiei si alte solicitari care apar pe parcurs, pana in clipa in care aceasta este avizata, dupa care sa o predea catre proprietar;
  • in momentul in care vor exista probleme pe parcurs, depasirea unor termene, sa fie capabil atat sa explice natura respectivelor probleme, dar si sa isi dea silinta, atat cat este posibil, rezolvarea acestora, daca ele pot fi rezolvate de catre autorizat.

Firma de cadastru Vaslui pe care ati angajat-o isi realizeaza activitatile si pe teren, acolo unde se executa determinarile si se ridica masuratorile, si la un birou, unde se vor face activitatile tehnice, calculele specifice, precum intocmirea dosarului, redactarea planurilor si releveelor.

Specialistul cadastral (numit si cadastrist, geodez, topograf) este cel care alege timpul si locul unde se va executa activitatea, atat pe teren, cat si la birou.

Pentru efectuarea lucrarilor de masuratoare in teren, cadastristul foloseste echipamente de specialitate, de tipul receptoarelor GPS, ori statiile totale, aparate care executa si masurarea, si memorarea datelor masurate pentru folosirea lor ulterioara la intocmirea documentatiei tehnice.

Odata ajuns la birou, specialistul de la compania cadastru descarca intr-un sistem informatic datele (poate folosi in acest sens softuri specializate). Ulterior, informatiile sunt prelucrate folosind softuri speciale, rezultatul fiind generarea coordonatelor finale ale masuratorilor efectuate. Cu aceste coordonate se va incepe redactarea planului sau hartii.

In momentul in care este vorba despre intabularea unui teren sau a unui imobil, in prealabil se face o documentatie cadastrala, de catre cel autorizat. Documentatia se prezinta clientului, care o citeste si o semneaza, apoi se va depune la OCPI unde va fi verificata.

La OCPI se va astepta o perioada mai lunga pentru verificare (15-30 de zile), iar ulterior, atunci cand se primeste aprobarea, se inapoiaza alaturi de un extras de carte funciara in care este inscrisa modificarea ori datele din documentatia cadastrala.

De baza, acestea sunt operatiunile realizate de o firma de cadastru. Aici pot sa se adauge diverse situatii si probleme imprevizibile, ce s-ar putea sa apara din cand in cand (obisnuita suprapunere a limitelor, solicitarea de documente suplimentare s.a.), insa ele se pot rezolva fara probleme, fiind ceva comun.

Va dorim insa ca sa nu va intalniti cu aceste probleme iar lucrarea comandata sa se efectueze in termenul stabilit initial!

Etichete: cadastru Vaslui.