Cautati un profesionist in cadastru si intabulare in Vaslui, iar un pret cat mai bun este important pentru Dvs?

 

Acum puteti obtine gratuit 5 oferte de pret de la profesionisti autorizati locali prin intermediul platformei Expert24 – iar Dvs o puteti alege pe cea mai avantajoasa! Rapid, comod, gratuit – tot ce trebuie sa faceti este sa completati formularul de cerere de oferta!

(*completarea formularului nu va obliga la nimic, ci doar constituie o cerere de oferta; daca nu sunteti multumit/a de oferte, puteti contacta oricand alte servicii)

Servicii de cadastru, topografie si intabulare in Vaslui

Alaturati-va celor peste 3500 de clienti multumiti de colaborarea cu Expert24

Tot ceea ce trebuie sa stiti despre cadastru si intabulare

Cadastrul include toate lucrarile de tip tehnic prin care se face identificarea unei locuinte sau cladiri si descrierea acesteia (casa, apartament, teren) in documentele cadastrale, dar si descrierea acestuia pe harti si planuri cadastrale. In cartea funciara sunt cuprinse expunerea constructiilor si inscrierile care prezinta drepturile personale si imobiliare, dar si orice raport de natura juridica, exprimat prin documente sau fapte, care este legat de acel imobil.

Asadar, consemnarea in Cartea Funciara (intabularea) unui imobil, are aceeasi functie ca si cartea de identitate pe care o are persoana. Pentru moment, cadastrul si intabularea trebuie facute impreuna. Documentatiile cadastrale se inscriu in acelasi timp si in Cartea Funciara.

In ce situatii trebuie sa apelam la o firma de cadastru si intabulare Vaslui?

Serviciile de cadastru si intabulare sunt obligatorii cand intocmiti acte notariale, in momentul in care se urmareste vanzarea unui imobil (schimb, vanzare-cumparare, donatie, etc), in momentul in care se intentioneaza ipotecarea imobilului (atunci cand un credit este garantat punand gaj imobilul), cat si in cazurile unde se vrea obtinerea unei garantii sigure asupra dreptului de proprietate a imobilului.

Cheltuielile efectuate in vederea intocmirii cadastrului si intabularii au doua componente: onorariul achitat unui birou care compune documentatia cadastrala, si taxa obligatorie catre OCPI (Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara).

Cu ce se ocupa un birou de cadastru?

In momentul in care contractati o firma de cadastru care are autorizatie de la OCPI / ANCPI, pentru a realiza lucrari cadastrale de tipul unui studiu topografic sau de intabulare ori dezmembrare, ce activitati va puteti astepta sa fie executate?

In principiu, acel profesionist autorizat cadastral, topografic și geodezic trebuie sa execute urmatoarele operatiuni:

  • analiza atenta a documentelor de proprietate si sprijin, atunci cand trebuie, pentru intrarea in posesia altor acte in vederea realizarii lucrarii;
  • efectuarea tuturor masuratorilor proprietatii ce urmeaza a se intabula, dezmembra s.a.m.d. In cazul in care specialistul nu face masuratoarea proprietatii, acestuia ii poate fi suspendat pe o perioada de pana la 3 luni dreptul de intocmire a documentatiilor, iar la un numar de 2 suspendari in acelasi an se poate anula autorizatia acestuia.
  • realizarea dosarului cadastral respectand normele tehnice conform legislatiei in vigoare;
  • sa fie competent din punctul de vedere al pregatirii profesionale, capacitatii si experientei pentru efectuarea lucrarii pe care dumneavoastră ati solicitat-o;
  • sa fie sincer atunci cand nu poate sa execute lucrarea conform intelegerilor convenite ori daca este solicitat la nerespectarea legislatiei din domeniu, si sa refuze astfel lucrarea;
  • sa depuna documentatia intocmita si sa o urmareasca in trecerea sa prin toate stadiile circuitului, pana in clipa in care aceasta primeste avizele necesare, iar la final sa fie predata beneficiarului;
  • daca vor aparea probleme pe parcurs, suprapuneri ale limitelor, sa ofere proprietarului detaliile necesare despre probleme, insa sa si incerce, atunci cand se poate, rezolvarea acestora, daca ele pot fi rezolvate de catre autorizat.

Firma de cadastru Vaslui angajata de dumneavoastra isi realizeaza activitatile si pe teren, unde realizeaza masuratori, si la un birou, unde se vor face activitatile tehnice, calculele specifice, ca si intocmirea documentatiilor, redactarea planurilor si releveelor.

Specialistul cadastral (cunoscut si sub denumirile de cadastrist, geodez, topograf) este cel care hotaraste momentul si locul unde se va executa activitatea, fie ca vorbim de munca de birou sau de teren.

Pentru efectuarea lucrarilor de masuratoare in teren, cadastristul utilizeaza aparatura de specialitate, spre exemplu aparatura GPS, ori statiile totale, aparatura cu care se face masurarea, si memorarea datelor masurate asa incat acestea sa poata fi folosite la intocmirea dosarului.

Cand ajunge la birou, profesionistul de la compania cadastru descarca intr-un sistem informatic datele (exista programe speciale folosite in acest sens). Ulterior, datele sunt prelucrate folosind softuri speciale, iar in final se obtin coordonatele geodezice. Cu ajutorul coordonatelor se va intocmi documentatia tehnica.

In momentul in care este vorba despre intabularea unui teren sau a unui imobil, etapa aceasta este precedata de o realizare de documentatie cadastrala redactata si apoi semnata de catre persoana autorizata. Dosarul realizat se pune la dispozitia beneficiarului, care o analizeaza si o semneaaz, apoi se va depune la OCPI unde va fi verificata.

La OCPI se va astepta o perioada mai lunga pentru verificare (15-30 de zile), iar ulterior, daca este acceptata, se va transmite retur insotita de un extras de carte funciara unde este inscrisa modificarea ori datele din documentatia cadastrala.

Cam aceasta este activitatea firmei de cadastru. Desigur, pot sa apara si situatii neprevazute, care pot sa apara uneori (obisnuita suprapunere a limitelor, solicitarea de documente suplimentare s.a.), insa fac parte din activitatea normala, cotidiana.

Speram insa sa nu aveti niciodata probleme neastepta si orice operatiune sa fie realizata la termen!

Etichete: cadastru Vaslui.