Cautati un profesionist in cadastru si intabulare in Tulcea, iar un pret cat mai bun este important pentru Dvs?

 

Acum puteti obtine gratuit 5 oferte de pret de la profesionisti autorizati locali prin intermediul platformei Expert24 – iar Dvs o puteti alege pe cea mai avantajoasa! Rapid, comod, gratuit – tot ce trebuie sa faceti este sa completati formularul de cerere de oferta!

(*completarea formularului nu va obliga la nimic, ci doar constituie o cerere de oferta; daca nu sunteti multumit/a de oferte, puteti contacta oricand alte servicii)

Servicii de cadastru, topografie si intabulare in Tulcea

Alaturati-va celor peste 3500 de clienti multumiti de colaborarea cu Expert24

Ce este cadastrul, ce este intabularea?

Cadastrul reprezinta totalitatea lucrarilor tehnice cu care se face descrierea si identificarea unui imobil si inregistrarea acestuia (casa, apartament, teren) in arhivele cadastrale, dar si cartografierea acestuia in diferite harti si planuri cadastrale. Cartea funciara cuprinde caracterizarea constructiilor si inscrierile care fac referire la drepturile personale si imobiliare, precum si documentele sau faptele aflate in directa legatura cu situatia juridica a unui imobil.

Asadar, inregistrarea in Cartea Funciara (intabularea) unui imobil, urmareste aceeasi functionalitate precum cartea de identitate pentru o persoana. In momentul de fata, cadastrul si intabularea trebuie facute impreuna. Orice acte cadastrale se adauga in mod direct in Cartea Funciara.

In ce situatii trebuie sa apelam la o firma de cadastru si intabulare Tulcea?

Operatiunile de cadastru si intabulare sunt necesare cand intocmiti acte notariale, in momentul in care se doreste vanzarea unui imobil (schimb, vanzare-cumparare, donatie, etc), daca se doreste obtinerea unei ipoteci (atunci cand un credit este garantat punand gaj imobilul), dar si pentru situatiile unde se doreste obtinerea unei garantii sigure asupra dreptului de proprietate a imobilului.

Cheltuielile necesare intocmirii cadastrului si intabularii sunt compuse din doua parti: onorariul achitat unui birou care realizeaza documentatia cadastrala, si taxa obligatorie catre OCPI (Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara).

Cu ce se ocupa un birou de cadastru?

Atunci cand anagajati o companie de cadastru care are autorizatie de la OCPI / ANCPI, pentru a realiza lucrari cadastrale de tipul unui studiu topografic sau de intabulare ori dezmembrare, ce activitati va puteti astepta sa fie executate?

De obicei, specialistul care este autorizat cadastral, topografic și geodezic trebuie sa execute urmatoarele operatiuni:

  • analiza atenta a actelor de proprietate si ajutor, de fiecare data cand e necesar, pentru intrarea in posesia altor acte in vederea completarii dosarului;
  • realizarea masuratorilor constructiei ce se va intabula sau dezmembra s.a.m.d. Daca persoana autorizata nu realizeaza masuratoarea proprietatii, acestuia ii poate fi suspendat pe o perioada de pana la 3 luni dreptul de realizare a documentatiilor, iar daca mai apare o suspendare in acelasi an se poate anula autorizatia acestuia.
  • realizarea dosarului cadastral avand in vedere normele tehnice aflate in vigoare la momentul respectiv;
  • sa detina un nivel de competenta profesionala ridicata si sa aiba experienta necesara pentru a realiza lucrarea in cauza;
  • sa aiba capacitatea de a recunoaste atunci cand nu poate sa execute lucrarea asa cum a fost convenit ori daca ar trebui sa incalce legea in timpul realizarii atributiilor;
  • sa depuna dosarul si sa urmareasca desfasurarea evenimentelor, pana in clipa in care aceasta primeste avizele necesare, si dupa aprobare sa o ofere proprietarului;
  • in momentul in care vor exista probleme pe traseu, depasirea unor termene, sa fie capabil atat sa explice natura respectivelor probleme, insa sa si incerce, atat cat este posibil, sa le rezolve atat timp cat atributiile ii permit acest lucru.

Compania de cadastru Tulcea angajata de dumneavoastra isi executa operatiunile si pe teren, moment in care se fac masuratori si determinari, si la un birou, unde sunt realizate diferite activitati si calcule, spre exemplu efectuarea documentatiilor, compunerea planurilor si releveelor.

Specialistul cadastral (numit si cadastrist, geodez, topograf) este cel care hotaraste momentul si locul unde se va desfasura activitatea, atat pe teren, cat si la birou.

Pentru efectuarea lucrarilor de masuratoare in teren, cadastristul foloseste echipamente de specialitate, gen receptorul GPS, ori statiile totale, aparatura cu care se face masurarea, si memorarea datelor masurate asa incat acestea sa poata fi folosite la intocmirea dosarului.

Dupa ce termina munca de teren, topograful de la biroul cadastru descarca intr-un sistem informatic datele (pentru care se utilizeaza programe de specialitate). Ulterior, informatiile sunt analizate de catre programele specializate, rezultatul fiind generarea coordonatelor finale ale masuratorilor efectuate. Redactarea planului se realizeaza pe baza coordonatelor obtinute.

In situatia in care este vorba despre intabularea oricarei constructii sau teren, etapa aceasta este precedata de o realizare de documentatie cadastrala redactata si apoi semnata de catre persoana autorizata. Dosarul realizat se pune la dispozitia beneficiarului, care o citeste si o semneaza, apoi se va depune la OCPI pentru verificare si receptionare.

La OCPI se verifica vreme de cateva zile (15-30 de zile), dupa care, atunci cand se primeste aprobarea, se returneaza alaturi de un extras de carte funciara unde este inscrisa modificarea ori datele din respectiva documentatie cadastrala.

De baza, acestea sunt operatiunile realizate de o firma de cadastru. Pe langa acestea ar putea sa existe si probleme care nu au fost luate in calcul, ce s-ar putea sa apara din cand in cand (obisnuita suprapunere a limitelor, solicitarea de documente suplimentare s.a.), insa fac parte din activitatea normala, cotidiana.

Speram insa sa nu aveti niciodata probleme neastepta si orice operatiune sa fie realizata la termen!

Etichete: cadastru Tulcea.