Cautati un profesionist in cadastru si intabulare in Timisoara, iar un pret cat mai bun este important pentru Dvs?

 

Acum puteti obtine gratuit 5 oferte de pret de la profesionisti autorizati locali prin intermediul platformei Expert24 – iar Dvs o puteti alege pe cea mai avantajoasa! Rapid, comod, gratuit – tot ce trebuie sa faceti este sa completati formularul de cerere de oferta!

(*completarea formularului nu va obliga la nimic, ci doar constituie o cerere de oferta; daca nu sunteti multumit/a de oferte, puteti contacta oricand alte servicii)

Servicii de cadastru, topografie si intabulare in Timisoara

Alaturati-va celor peste 3500 de clienti multumiti de colaborarea cu Expert24

Ce este cadastrul, ce este intabularea?

Cadastrul este reprezentat de toate lucrarile tehnice prin intermediul carora se efectueaza identificarea, masurarea, descrierea si inregistrarea unui imobil (casa, apartament, teren) in arhivele cadastrale, precum si cartografierea acestuia in diferite harti si planuri cadastrale. In cartea funciara sunt cuprinse descrierea constructiilor si inscrierile care prezinta drepturile personale si imobiliare, precum si documentele sau faptele aflate in directa legatura cu situatia juridica a unui imobil.

In fapt, consemnarea in Cartea Funciara (intabularea) unei constructii, urmareste aceeasi functionalitate precum cartea de identitate detinuta de o persoana. Pentru moment, cadastrul si intabularea trebuie facute impreuna. Orice acte cadastrale vor fi inscrise automat in Cartea Funciara.

In ce situatii trebuie sa apelam la o firma de cadastru si intabulare Timisoara?

Operatiunile de cadastru si intabulare sunt obligatorii in vederea intocmirii actelor notariale, atunci cand se urmareste vanzarea imobilului (schimb, vanzare-cumparare, donatie, etc), in cazul in care se vrea accesarea unui credit ipotecar (cand imobilul se foloseste ca si garantie pentru a accesa un imprumut), dar si in cazurile unde se doreste primirea unei garantii asupra dreptului de proprietate a imobilului.

Cheltuielile necesare intocmirii cadastrului si intabularii sunt compuse din doua parti: onorariul care se plateste unei firme ce intocmeste documentatia cadastrala, si taxa perceputa de OCPI (Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara).

Cu ce se ocupa un birou de cadastru?

Daca veti angaja o firma de cadastru care are autorizatie de la OCPI / ANCPI, pentru a realiza lucrari cadastrale de tipul unui studiu topografic sau de intabulare ori dezmembrare, ce activitati va puteti astepta sa fie executate?

In principiu, profesionistul care este autorizat cadastral, topografic și geodezic ar trebui sa execute urmatoarele lucrari:

  • analizarea in detaliu a documentelor de proprietate si indrumarea, acolo unde este cazul, pentru obtinerea altor acte in vederea realizarii lucrarii;
  • efectuarea tuturor masuratorilor imobilului ce va fi intabulata sau dezmembrata s.a.m.d. Daca specialistul nu realizeaza masuratoarea proprietatii, acestuia ii poate fi suspendat pe o perioada de pana la 3 luni dreptul de realizare a documentatiilor, iar in cazul celei de a doua suspendari in acelasi an se poate propune anularea autorizatiei specialistului.
  • compunerea documentelor cadastrale in conformitate cu normele tehnice pe baza legilor existente;
  • sa detina un nivel de competenta profesionala ridicata si sa aiba experienta necesara pentru a realiza lucrarea in cauza;
  • sa fie capabil sa recunoasca in cazul in care nu are posibilitatea sa realizeze lucrarea asa cum a fost convenit ori daca ar trebui sa incalce legea in timpul realizarii atributiilor;
  • sa depuna documentatia intocmita si sa o urmareasca in trecerea sa prin toate stadiile circuitului, pana cand aceasta primeste aprobare, dupa care sa o predea catre proprietar;
  • daca vor exista probleme pe traseu, depasirea unor termene, sa ofere proprietarului detaliile necesare despre probleme, dar si sa isi dea silinta, atat cat este posibil, rezolvarea acestora, daca ele pot fi rezolvate de catre autorizat.

Firma de cadastru Timisoara angajata de dumneavoastra isi realizeaza operatiunile si pe teren, moment in care se fac masuratori si determinari, si la un birou, unde se vor face activitatile tehnice, calculele specifice, spre exemplu realizarea dosarului, redactarea planurilor si releveelor.

Persoana autorizata cadastral (cunoscut si sub denumirile de cadastrist, geodez, topograf) este cel care hotaraste momentul si locul unde se va realiza activitatea, atat pe teren, cat si la birou.

In vederea realizarii masuratorilor, cadastristul va opera aparatura specifica, gen receptorul GPS, ori statiile totale, aparatura cu care se face masurarea, si memorarea datelor masurate pentru folosirea lor ulterioara la intocmirea documentatiei tehnice.

Dupa ce termina munca de teren, topograful de la biroul cadastru descarca intr-un sistem informatic datele (exista programe speciale folosite in acest sens). Apoi, informatiile sunt prelucrate cu ajutorul unor programe speciale, rezultatul fiind generarea coordonatelor finale ale masuratorilor efectuate. Cu ajutorul coordonatelor se va intocmi documentatia tehnica.

In cazul in care este vorba despre intabularea unei constructii ori unui teren, in prealabil se face o documentatie cadastrala, de catre cel autorizat. Aceasta documentatie este prezentata clientului, care o citeste si o semneaza, dupa care se depune la OCPI pentru verificare si receptionare.

La OCPI se verifica vreme de cateva zile (15-30 de zile), dupa care, atunci cand se primeste aprobarea, se returneaza alaturi de un extras de carte funciara unde este inscrisa schimbarea ori datele din documentatia cadastrala.

In mare, aceste sunt activitatile pe care le face o firma de cadastru. Desigur, pot sa apara si situatii neprevazute, ce s-ar putea sa apara din cand in cand (obisnuita suprapunere a limitelor, solicitarea de documente suplimentare s.a.), insa fac parte din activitatea normala, cotidiana.

Avem speranta ca nu va veti confrunta cu astfel de situatii si lucrarea va fi predata la termen!

Etichete: cadastru Timisoara.