Cautati un profesionist in cadastru si intabulare in Timisoara, iar un pret cat mai bun este important pentru Dvs?

 

Acum puteti obtine gratuit 5 oferte de pret de la profesionisti autorizati locali prin intermediul platformei Expert24 – iar Dvs o puteti alege pe cea mai avantajoasa! Rapid, comod, gratuit – tot ce trebuie sa faceti este sa completati formularul de cerere de oferta!

(*completarea formularului nu va obliga la nimic, ci doar constituie o cerere de oferta; daca nu sunteti multumit/a de oferte, puteti contacta oricand alte servicii)

Servicii de cadastru, topografie si intabulare in Timisoara

Alaturati-va celor peste 3500 de clienti multumiti de colaborarea cu Expert24

Aflati toate detaliile despre cadastru si intabularea

Cadastrul include toate lucrarile de tip tehnic prin care se face identificarea unei locuinte sau cladiri si descrierea acesteia (casa, apartament, teren) in arhivele cadastrale, dar si cartografierea acestuia in diferite harti si planuri cadastrale. Cartea funciara cuprinde caracterizarea imobilelor si inscrierile referitoare la drepturile personale si imobiliare, dar si orice raport de natura juridica, exprimat prin documente sau fapte, care este legat de acel imobil.

Pe scurt, inregistrarea in Cartea Funciara (intabularea) unui imobil, urmareste aceeasi functionalitate ca si cartea de identitate pentru o persoana. In prezent, cadastrul si intabularea nu se pot face separat. Toate documentele cadastrale se inscriu in acelasi timp si in Cartea Funciara.

Cand avem nevoie sa apelam o firma de cadastru si intabulare Timisoara?

Serviciile de cadastru si intabulare sunt necesare in vederea intocmirii actelor notariale, atunci cand se urmareste instrainarea unui imobil (schimb, vanzare-cumparare, donatie, etc), daca se intentioneaza ipotecarea imobilului (atunci cand un credit este garantat punand gaj imobilul), dar si in momentele unde se doreste primirea unei garantii asupra dreptului de proprietate a imobilului.

Costurile efectuate in vederea intocmirii cadastrului si intabularii sunt compuse din doua parti: onorariul achitat unui birou care compune documentatia cadastrala, si taxa obligatorie catre OCPI (Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara).

Cu ce se ocupa un birou de cadastru?

In momentul in care contractati o companie de cadastru autorizata de OCPI / ANCPI, pentru a executa lucrari cadastrale specifice unui studiu topografic sau de intabulare ori dezmembrare, ce activitati va puteti astepta sa fie executate?

In general, profesionistul care este autorizat cadastral, topografic și geodezic va realiza urmatoarele lucrari:

  • analizarea in detaliu a documentelor de proprietate si ajutor, de fiecare data cand e necesar, pentru dobandirea altor acte in vederea realizarii lucrarii;
  • sa faca masuratorile constructiei ce va fi intabulata sau dezmembrata s.a.m.d. In cazul in care specialistul nu efectueaza masuratoarea proprietatii, i se poate suspenda pentru trei luni dreptul de realizare a documentatiilor, iar daca mai apare o suspendare in acelasi an se poate anula autorizatia acestuia.
  • compunerea documentelor cadastrale in conformitate cu normele tehnice pe baza legilor existente;
  • sa detina un nivel de competenta profesionala ridicata si sa aiba experienta necesara pentru a realiza lucrarea in cauza;
  • sa fie sincer daca nu poate sa execute lucrarea asa cum a fost convenit ori daca este solicitat la nerespectarea legislatiei din domeniu, si sa refuze astfel lucrarea;
  • sa depuna documentatia intocmita si sa o urmareasca in trecerea sa prin toate stadiile circuitului, pana in clipa in care aceasta primeste aprobare, iar la final sa fie predata beneficiarului;
  • in momentul in care apar unele probleme pe traseu, depasirea unor termene, sa explice beneficiarului situatie existenta, insa sa si incerce, cand este posibil, sa le remedieze conform legii.

Firma de cadastru Timisoara contractata isi executa operatiunile si pe teren, unde realizeaza masuratori, si la un birou, unde se realizeaza calcule de specialitate si activitati tehnice, precum intocmirea documentatiilor, scrierea planurilor si releveelor.

Profesionistul cadastral (cunoscut si sub denumirile de cadastrist, geodez, topograf) este cel care hotaraste momentul si locul unde se va desfasura activitatea, fie ca vorbim de munca de birou sau de teren.

Atunci cand se realizeaza masuratorile pe teren, cadastristul foloseste echipamente de specialitate, spre exemplu aparatura GPS, ori statiile totale, aparatura cu care se face masurarea, si memorarea datelor masurate pentru folosirea lor ulterioara la intocmirea documentatiei tehnice.

Cand ajunge la birou, profesionistul de la compania cadastru descarca in calculator datele culese din teren (pentru care se utilizeaza programe de specialitate). Ulterior, datele sunt analizate folosind softuri speciale, ceea ce va genera coordonatele finale pe baza masuratorilor inregistrate. Cu ajutorul coordonatelor se va intocmi documentatia tehnica.

In situatia in care vorbim despre intabularea oricarei constructii sau teren, etapa aceasta este precedata de o realizare de documentatie cadastrala redactata si apoi semnata de catre persoana autorizata. Documentatia se prezinta clientului, care trebuie sa o analizeze, dupa care se depune la OCPI pentru verificare si receptionare.

La OCPI se va astepta o perioada mai lunga pentru verificare (15-30 de zile), apoi, dupa acceptare, se returneaza alaturi de un extras de carte funciara in care se regaseste modificarea ori informatiile din respectiva documentatie cadastrala.

De baza, acestea sunt operatiunile realizate de o firma de cadastru. Aici pot sa se adauge diverse situatii si probleme imprevizibile, ce s-ar putea sa apara din cand in cand (obisnuita suprapunere a limitelor, solicitarea de documente suplimentare s.a.), insa fac parte din activitatea normala, cotidiana.

Avem speranta ca nu va veti confrunta cu astfel de situatii si lucrarea va fi predata la termen!

Etichete: cadastru Timisoara.