Cautati un profesionist in cadastru si intabulare in Sighisoara, iar un pret cat mai bun este important pentru Dvs?

 

Completati formularul de mai jos, si obtineti gratuit 5 oferte de pret de la profesionisti autorizati locali prin intermediul platformei Expert24 – iar Dvs o puteti alege pe cea mai avantajoasa! Rapid, comod, gratuit!

(*completarea formularului nu va obliga la nimic, ci doar constituie o cerere de oferta; daca nu sunteti multumit/a de oferte, puteti contacta oricand alte servicii)

Servicii de cadastru, topografie si intabulare in Sighisoara, jud. Mures

Alaturati-va celor peste 3500 de clienti multumiti de colaborarea cu Expert24

Tot ceea ce trebuie sa stiti despre cadastru si intabulare

Cadastrul include toate lucrarile de tip tehnic prin intermediul carora se face identificarea unei locuinte sau cladiri si descrierea acesteia (casa, apartament, teren) in documentele cadastrale, precum si descrierea acestuia cu ajutorul hartilor si planuri cadastrale. In cartea funciara sunt cuprinse caracterizarea cladirilor si inscrierile referitoare la drepturile personale si imobiliare, dar si orice raport de natura juridica, exprimat prin documente sau fapte, care este legat de acel imobil.

Pe scurt, consemnarea in Cartea Funciara (intabularea) unei constructii, are aceeasi functie ca si cartea de identitate pentru o persoana. Pentru moment, cadastrul si intabularea nu se pot face separat. Documentatiile cadastrale vor fi inscrise in acelasi timp si in Cartea Funciara.

In ce situatii trebuie sa apelam la o firma de cadastru si intabulare Sighisoara?

Serviciile de cadastru si intabulare sunt foarte importante cand intocmiti acte notariale, in momentul in care se doreste vanzarea unui imobil (schimb, vanzare-cumparare, donatie, etc), in cazul in care se doreste obtinerea unei ipoteci (cand imobilul se foloseste ca si garantie pentru a accesa un imprumut), cat si pentru situatiile unde se doreste o garantie sigura asupra dreptului de proprietate a imobilului.

Cheltuielile care apar in cadrul intocmirii cadastrului si intabularii au in componenta doua elemente: onorariul care se plateste unei firme ce realizeaza documentatia cadastrala, si taxa obligatorie catre OCPI (Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara).

Ce face mai exact o firma de cadastru?

In momentul in care contractati o firma de cadastru care are autorizatie de la OCPI / ANCPI, pentru a executa lucrari cadastrale specifice unui studiu topografic sau de intabulare ori dezmembrare, ce fel de servicii va vor fi oferite?

In general, specialistul care este autorizat cadastral, topografic și geodezic ar trebui sa execute urmatoarele operatiuni:

  • o verificare in detaliu a actelor de proprietate si ajutor, de fiecare data cand e necesar, pentru dobandirea altor documente in vederea finalizarii operatiunilor;
  • efectuarea tuturor masuratorilor imobilului ce urmeaza a se intabula, dezmembra s.a.m.d. Daca specialistul nu efectueaza masuratoarea proprietatii, i se poate suspenda pentru trei luni dreptul de compunere a documentatiilor, iar daca mai apare o suspendare in acelasi an se poate anula autorizatia acestuia.
  • compunerea documentelor cadastrale avand in vedere normele tehnice aflate in vigoare la momentul respectiv;
  • sa prezinte o pregatire profesionala de nivel inalt si capacitatea de a efectua lucrarea solicitata;
  • sa aiba capacitatea de a recunoaste in cazul in care nu este capabil sa execute lucrarea asa cum a fost convenit ori daca este pus in situatia de a nu respecta legislatia, motiv pentru care trebuie sa refuze lucrarea;
  • sa depuna dosarul si sa urmareasca desfasurarea evenimentelor, pana cand aceasta primeste avizele necesare, iar la final sa fie predata beneficiarului;
  • daca vor exista probleme pe parcurs, depasirea unor termene, sa explice beneficiarului situatie existenta, dar si sa isi dea silinta, atunci cand se poate, sa le rezolve atat timp cat atributiile ii permit acest lucru.

Firma de cadastru Sighisoara angajata de dumneavoastra isi executa activitatile si pe teren, moment in care se fac masuratori si determinari, si la un birou, unde se vor face activitatile tehnice, calculele specifice, ca si realizarea dosarului, redactarea planurilor si releveelor.

Persoana autorizata cadastral (denumit cadastrist, geodez, topograf) este cel care alege timpul si locul unde se va executa activitatea, fie ca vorbim de munca de birou sau de teren.

Atunci cand se realizeaza masuratorile pe teren, cadastristul utilizeaza aparatura de specialitate, gen receptorul GPS, ori statiile totale, aparatura cu care se face masurarea, si memorarea datelor masurate care apoi vor fi utilizate la intocmirea documentelor tehnice.

Cand ajunge la birou, profesionistul de la firma cadastru introduce intr-un sistem informatic datele (poate folosi in acest sens softuri specializate). Ulterior, datele sunt analizate de catre programele specializate, ceea ce va genera coordonatele finale pe baza masuratorilor inregistrate. Cu aceste coordonate se va incepe redactarea planului sau hartii.

In situatia in care este vorba despre intabularea unui teren sau a unui imobil, este necesara realizarea unei documentatii cadastrale, semnata de cel autorizat. Dosarul realizat se pune la dispozitia beneficiarului, care trebuie sa o analizeze, apoi se va depune la OCPI unde urmeaza o noua verificare.

La OCPI se verifica vreme de cateva zile (15-30 de zile), dupa care, daca este acceptata, se returneaza impreuna cu un extras de carte funciara in care se regaseste modificarea ori informatiile din documentatia cadastrala.

De baza, acestea sunt operatiunile realizate de o firma de cadastru. Aici pot sa se adauge diverse situatii si probleme imprevizibile, cu care este posibil sa va confruntati (obisnuita suprapunere a limitelor, solicitarea de documente suplimentare s.a.), insa ele se pot rezolva fara probleme, fiind ceva comun.

Va dorim insa ca sa nu va intalniti cu aceste probleme iar lucrarea comandata sa se efectueze in termenul stabilit initial!

Etichete: cadastru Sighisoara.