Cautati un profesionist in cadastru si intabulare in Sibiu, iar un pret cat mai bun este important pentru Dvs?

 

Acum puteti obtine gratuit 5 oferte de pret de la profesionisti autorizati locali prin intermediul platformei Expert24 – iar Dvs o puteti alege pe cea mai avantajoasa! Rapid, comod, gratuit – tot ce trebuie sa faceti este sa completati formularul de cerere de oferta!

(*completarea formularului nu va obliga la nimic, ci doar constituie o cerere de oferta; daca nu sunteti multumit/a de oferte, puteti contacta oricand alte servicii)

Servicii de cadastru, topografie si intabulare in Sibiu

Alaturati-va celor peste 3500 de clienti multumiti de colaborarea cu Expert24

Aflati toate detaliile despre cadastru si intabularea

Cadastrul reprezinta totalitatea lucrarilor tehnice cu care se efectueaza identificarea, masurarea, descrierea si inregistrarea unui imobil (casa, apartament, teren) in documentele cadastrale, dar si cartografierea acestuia cu ajutorul hartilor si planuri cadastrale. Cartea funciara cuprinde caracterizarea imobilelor si inscrierile care prezinta drepturile reale imobiliare, la drepturile personale, precum si documentele sau faptele aflate in directa legatura cu situatia juridica a unui imobil.

Asadar, inregistrarea in Cartea Funciara (intabularea) unei cladiri, prezinta acelasi rol precum cartea de identitate pentru o persoana. In prezent, cadastrul si intabularea trebuie facute impreuna. Toate documentele cadastrale vor fi inscrise in acelasi timp si in Cartea Funciara.

Cand avem nevoie sa apelam o firma de cadastru si intabulare Sibiu?

Operatiunile de cadastru si intabulare sunt obligatorii pentru actele notariale, in momentul in care se urmareste instrainarea unui imobil (schimb, vanzare-cumparare, donatie, etc), daca se vrea ipotecarea imobilului (cand imobilul se foloseste ca si garantie pentru a accesa un imprumut), dar si pentru situatiile unde se vrea o garantie sigura asupra dreptului de proprietate a imobilului.

Costurile efectuate in vederea intocmirii cadastrului si intabularii sunt compuse din doua parti: onorariul platit catre de firma care intocmeste documentatia cadastrala, si taxa legala platita la OCPI (Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara).

Ce face mai exact o firma de cadastru?

Daca veti angaja o companie de cadastru imputernicita de OCPI / ANCPI, in vederea executarii unei lucrari cadastrale specifice unui studiu topografic sau de intabulare ori dezmembrare, ce fel de servicii va vor fi oferite?

De obicei, profesionistul care este autorizat cadastral, topografic și geodezic trebuie sa execute urmatoarele lucrari:

  • o verificare in detaliu a documentelor de proprietate si sprijin, de fiecare data cand e necesar, pentru intrarea in posesia altor acte in vederea completarii dosarului;
  • realizarea masuratorilor proprietatii ce urmeaza a se intabula, dezmembra s.a.m.d. Daca specialistul nu realizeaza masuratoarea proprietatii, acestuia ii poate fi suspendat pe o perioada de pana la 3 luni dreptul de intocmire a documentatiilor, iar la un numar de 2 suspendari in acelasi an se poate propune anularea autorizatiei specialistului.
  • intocmirea documentatiei cadastrale in conformitate cu normele tehnice conform legislatiei in vigoare;
  • sa fie competent din punctul de vedere al pregatirii profesionale, capacitatii si experientei pentru efectuarea lucrarii pe care dumneavoastră ati solicitat-o;
  • sa fie capabil sa recunoasca atunci cand nu are posibilitatea sa realizeze lucrarea conform intelegerilor convenite ori daca ar trebui sa incalce legea in timpul realizarii atributiilor;
  • sa depuna dosarul si sa urmareasca desfasurarea evenimentelor, pana cand aceasta primeste aprobare, dupa care sa o predea catre proprietar;
  • daca apar unele probleme pe traseu, suprapuneri ale limitelor, sa fie capabil atat sa explice natura respectivelor probleme, dar si sa isi dea silinta, atunci cand se poate, sa le rezolve atat timp cat atributiile ii permit acest lucru.

Compania de cadastru Sibiu angajata de dumneavoastra isi desfasoara activitatile si pe teren, acolo unde se executa determinarile si se ridica masuratorile, si la un birou, unde se realizeaza calcule de specialitate si activitati tehnice, spre exemplu efectuarea dosarului, redactarea planurilor si releveelor.

Persoana autorizata cadastral (numit si cadastrist, geodez, topograf) este cel care hotaraste momentul si locul unde se va realiza activitatea, fie ca vorbim de munca de birou sau de teren.

Atunci cand se realizeaza masuratorile pe teren, cadastristul utilizeaza aparatura de specialitate, gen receptorul GPS, ori statiile totale, aparatura cu care se face masurarea, si memorarea datelor masurate care apoi vor fi utilizate la intocmirea documentelor tehnice.

Dupa ce termina munca de teren, specialistul de la compania cadastru descarca in calculator datele culese din teren (poate folosi in acest sens softuri specializate). Ulterior, detaliile sunt prelucrate folosind softuri speciale, rezultatul fiind generarea coordonatelor finale ale masuratorilor efectuate. Cu aceste coordonate se va incepe redactarea planului sau hartii.

In situatia in care se are in vedere intabularea unei constructii ori unui teren, etapa aceasta este precedata de o realizare de documentatie cadastrala redactata si apoi semnata de catre persoana autorizata. Dosarul realizat se pune la dispozitia beneficiarului, care o citeste si o semneaza, apoi se va depune la OCPI unde va fi verificata.

La OCPI se va astepta o perioada mai lunga pentru verificare (15-30 de zile), apoi, atunci cand se primeste aprobarea, se inapoiaza impreuna cu un extras de carte funciara unde se regaseste schimbarea ori informatiile din documentatia cadastrala.

In mare, aceste sunt activitatile pe care le face o firma de cadastru. Desigur, pot sa apara si situatii neprevazute, cu care este posibil sa va confruntati (obisnuita suprapunere a limitelor, solicitarea de documente suplimentare s.a.), dar acestea nu sunt situatii nemaintalnite.

Va dorim insa ca sa nu va intalniti cu aceste probleme iar lucrarea comandata sa se efectueze in termenul stabilit initial!

Etichete: cadastru Sibiu.