Cautati un profesionist in cadastru si intabulare in Sfantu Gheorghe, iar un pret cat mai bun este important pentru Dvs?

 

Acum puteti obtine gratuit 5 oferte de pret de la profesionisti autorizati locali prin intermediul platformei Expert24 – iar Dvs o puteti alege pe cea mai avantajoasa! Rapid, comod, gratuit – tot ce trebuie sa faceti este sa completati formularul de cerere de oferta!

(*completarea formularului nu va obliga la nimic, ci doar constituie o cerere de oferta; daca nu sunteti multumit/a de oferte, puteti contacta oricand alte servicii)

Servicii de cadastru , topografie si intabulare in Sfantu Gheorghe

Alaturati-va celor peste 3500 de clienti multumiti de colaborarea cu Expert24

Ce este cadastrul, ce este intabularea?

Cadastrul include toate lucrarile de tip tehnic cu care se face identificarea, masurarea, descrierea si inregistrarea unui imobil (casa, apartament, teren) in dosarele cadastrale, precum si reprezentarea acestuia pe harti si planuri cadastrale. Cartea funciara cuprinde descrierea cladirilor si inscrierile care prezinta drepturile reale imobiliare, la drepturile personale, actele, faptele sau la raporturile juridice care au legatura cu imobilele.

In fapt, inscrierea in Cartea Funciara (intabularea) unei cladiri, urmareste aceeasi functionalitate ca si cartea de identitate pentru o persoana. Pentru moment, cadastrul si intabularea trebuie facute impreuna. Orice acte cadastrale se inscriu in acelasi timp si in Cartea Funciara.

Cand avem nevoie sa apelam o firma de cadastru si intabulare Sfantu Gheorghe?

Serviciile de cadastru si intabulare sunt foarte importante pentru actele notariale, in momentul in care se urmareste vanzarea unui imobil (schimb, vanzare-cumparare, donatie, etc), in momentul in care se intentioneaza ipotecarea imobilului (de obicei in situatii cand se doreste contractarea unui credit ce urmeaza a fi garantata cu imobilul), cat si in cazurile unde se vrea o garantie sigura asupra dreptului de proprietate a imobilului.

Cheltuielile care apar in cadrul intocmirii cadastrului si intabularii au doua componente: onorariul care se plateste unei firme ce realizeaza documentatia cadastrala, si taxa perceputa de OCPI (Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara).

Cu ce se ocupa un birou de cadastru?

In momentul in care contractati o firma de cadastru imputernicita de OCPI / ANCPI, pentru a realiza lucrari cadastrale de tipul unui studiu topografic sau de intabulare ori dezmembrare, ce fel de servicii va vor fi oferite?

In principiu, profesionistul care este autorizat cadastral, topografic și geodezic trebuie sa execute urmatoarele lucrari:

  • analiza atenta a documentelor de proprietate si sprijin, acolo unde este cazul, pentru obtinerea altor acte in vederea finalizarii operatiunilor;
  • sa faca masuratorile proprietatii ce va fi intabulata sau dezmembrata s.a.m.d. Daca respectivul autorizat nu face masuratoarea proprietatii, acestuia ii poate fi suspendat pe o perioada de pana la 3 luni dreptul de realizare a documentatiilor, iar la un numar de 2 suspendari in acelasi an se poate anula autorizatia acestuia.
  • compunerea documentatiei cadastrale respectand normele tehnice pe baza legilor existente;
  • sa fie competent din punctul de vedere al pregatirii profesionale, capacitatii si experientei pentru efectuarea lucrarii pe care dumneavoastră ati solicitat-o;
  • sa fie sincer atunci cand nu are posibilitatea sa realizeze lucrarea asa cum a fost convenit ori daca este pus in situatia de a nu respecta legislatia, motiv pentru care trebuie sa refuze lucrarea;
  • sa se ocupe de depunerea documentatiei si alte solicitari care apar pe parcurs, pana in momentul in care aceasta primeste aprobare, iar la final sa fie predata beneficiarului;
  • atunci cand vor aparea probleme pe traseu, suprapuneri ale limitelor, sa explice beneficiarului situatie existenta, dar si sa isi dea silinta, atat cat este posibil, sa le rezolve atat timp cat atributiile ii permit acest lucru.

Firma de cadastru Sfantu Gheorghe angajata de dumneavoastra isi desfasoara activitatile si pe teren, unde realizeaza masuratori, si la un birou, unde sunt realizate diferite activitati si calcule, precum efectuarea dosarului, redactarea planurilor si releveelor.

Specialistul cadastral (cunoscut si sub denumirile de cadastrist, geodez, topograf) este insarcinat sa aleaga locul unde se va desfasura activitatea, fie ca vorbim de munca de birou sau de teren.

Atunci cand se realizeaza masuratorile pe teren, cadastristul utilizeaza aparatura de specialitate, gen receptorul GPS, ori statiile totale, aparatura cu care se face masurarea, si memorarea datelor masurate care apoi vor fi utilizate la intocmirea documentelor tehnice.

Odata ajuns la birou, topograful de la compania cadastru descarca intr-un sistem informatic datele (exista programe speciale folosite in acest sens). Dupa aceea, datele sunt prelucrate cu ajutorul unor programe speciale, iar in final se obtin coordonatele geodezice. Redactarea planului se realizeaza pe baza coordonatelor obtinute.

In cazul in care se are in vedere intabularea unui teren sau a unui imobil, este necesara realizarea unei documentatii cadastrale, semnata de cel autorizat. Dosarul realizat se pune la dispozitia beneficiarului, care o analizeaza si o semneaaz, apoi se va depune la OCPI unde urmeaza o noua verificare.

La OCPI se verifica vreme de cateva zile (15-30 de zile), iar ulterior, atunci cand se primeste aprobarea, se va transmite retur insotita de un extras de carte funciara in care se regaseste modificarea ori informatiile din respectiva documentatie cadastrala.

De baza, acestea sunt operatiunile realizate de o firma de cadastru. Desigur, pot sa apara si situatii neprevazute, cu care este posibil sa va confruntati (obisnuita suprapunere a limitelor, solicitarea de documente suplimentare s.a.), insa ele se pot rezolva fara probleme, fiind ceva comun.

Va dorim insa ca sa nu va intalniti cu aceste probleme iar lucrarea comandata sa se efectueze in termenul stabilit initial!

Etichete: cadastru Sfantu Gheorghe.