Cautati un profesionist in cadastru si intabulare in Satu Mare, iar un pret cat mai bun este important pentru Dvs?

 

Acum puteti obtine gratuit 5 oferte de pret de la profesionisti autorizati locali prin intermediul platformei Expert24 – iar Dvs o puteti alege pe cea mai avantajoasa! Rapid, comod, gratuit – tot ce trebuie sa faceti este sa completati formularul de cerere de oferta!

(*completarea formularului nu va obliga la nimic, ci doar constituie o cerere de oferta; daca nu sunteti multumit/a de oferte, puteti contacta oricand alte servicii)

Servicii de cadastru, topografie si intabulare in Satu Mare

Alaturati-va celor peste 3500 de clienti multumiti de colaborarea cu Expert24

Aflati toate detaliile despre cadastru si intabularea

Cadastrul reprezinta totalitatea lucrarilor tehnice prin intermediul carora se efectueaza descrierea si identificarea unui imobil si inregistrarea acestuia (casa, apartament, teren) in documentele cadastrale, dar si cartografierea acestuia cu ajutorul hartilor si planuri cadastrale. Cartea funciara cuprinde expunerea constructiilor si inscrierile referitoare la drepturile personale si imobiliare, dar si orice raport de natura juridica, exprimat prin documente sau fapte, care este legat de acel imobil.

Pe scurt, inregistrarea in Cartea Funciara (intabularea) unei cladiri, urmareste aceeasi functionalitate precum cartea de identitate detinuta de o persoana. In momentul de fata, cadastrul si intabularea nu se pot face separat. Documentatiile cadastrale vor fi inscrise automat in Cartea Funciara.

In ce situatii trebuie sa apelam la o firma de cadastru si intabulare Satu Mare?

Operatiunile de cadastru si intabulare sunt necesare in vederea intocmirii actelor notariale, in situatia in care se urmareste instrainarea unui imobil (schimb, vanzare-cumparare, donatie, etc), in cazul in care se vrea accesarea unui credit ipotecar (atunci cand un credit este garantat punand gaj imobilul), dar si in momentele unde se doreste primirea unei garantii asupra dreptului de proprietate a imobilului.

Cheltuielile care apar in cadrul intocmirii cadastrului si intabularii sunt compuse din doua parti: onorariul platit catre de firma care intocmeste documentatia cadastrala, si taxa obligatorie catre OCPI (Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara).

Cu ce se ocupa un birou de cadastru?

In momentul in care contractati un birou de cadastru autorizata de OCPI / ANCPI, in vederea executarii unei lucrari cadastrale de tipul unui studiu topografic sau de intabulare ori dezmembrare, ce operatiuni vor fi realizate in cadrul procesului?

In general, profesionistul care este autorizat cadastral, topografic și geodezic va realiza urmatoarele lucrari:

  • o verificare in detaliu a actelor de proprietate si indrumarea, atunci cand trebuie, pentru dobandirea altor documente in vederea finalizarii operatiunilor;
  • realizarea masuratorilor imobilului ce urmeaza a se intabula, dezmembra s.a.m.d. In cazul in care specialistul nu efectueaza masuratoarea proprietatii, i se poate suspenda pentru trei luni dreptul de compunere a documentatiilor, iar daca mai apare o suspendare in acelasi an se poate propune anularea autorizatiei specialistului.
  • realizarea documentelor cadastrale respectand normele tehnice pe baza legilor existente;
  • sa detina un nivel de competenta profesionala ridicata si sa aiba experienta necesara pentru a realiza lucrarea in cauza;
  • sa aiba capacitatea de a recunoaste daca nu poate sa execute lucrarea conform intelegerilor convenite ori daca ar trebui sa incalce legea in timpul realizarii atributiilor;
  • sa depuna dosarul si sa urmareasca desfasurarea evenimentelor, pana cand aceasta este avizata, iar la final sa fie predata beneficiarului;
  • in momentul in care apar unele probleme pe traseu, depasirea unor termene, sa ofere proprietarului detaliile necesare despre probleme, dar si sa isi dea silinta, cand este posibil, sa le remedieze conform legii.

Firma de cadastru Satu Mare pe care ati angajat-o isi realizeaza operatiunile si pe teren, acolo unde se executa determinarile si se ridica masuratorile, si la un birou, unde se realizeaza calcule de specialitate si activitati tehnice, spre exemplu intocmirea documentatiilor, redactarea planurilor si releveelor.

Specialistul cadastral (denumit cadastrist, geodez, topograf) este cel care alege timpul si locul unde se va executa activitatea, fie ca vorbim de munca de birou sau de teren.

Pentru efectuarea lucrarilor de masuratoare in teren, cadastristul foloseste echipamente de specialitate, spre exemplu aparatura GPS, ori statiile totale, echipamente care realizeaza masurarea, si memorarea datelor masurate pentru folosirea lor ulterioara la intocmirea documentatiei tehnice.

Dupa ce termina munca de teren, profesionistul de la compania cadastru descarca datele adunate in teren intr-un calculator (poate folosi in acest sens softuri specializate). Dupa aceea, detaliile sunt analizate folosind softuri speciale, ceea ce va genera coordonatele finale pe baza masuratorilor inregistrate. Cu aceste coordonate se va incepe redactarea planului sau hartii.

In situatia in care vorbim despre intabularea unei constructii ori unui teren, etapa aceasta este precedata de o realizare de documentatie cadastrala redactata si apoi semnata de catre persoana autorizata. Aceasta documentatie este prezentata clientului, care o citeste si o semneaza, dupa care se depune la OCPI pentru verificare si receptionare.

La OCPI se verifica vreme de cateva zile (15-30 de zile), apoi, dupa acceptare, se va transmite retur insotita de un extras de carte funciara unde se regaseste schimbarea ori informatiile din dosarul cadastral.

De baza, acestea sunt operatiunile realizate de o firma de cadastru. Pe langa acestea ar putea sa existe si probleme care nu au fost luate in calcul, ce s-ar putea sa apara din cand in cand (obisnuita suprapunere a limitelor, solicitarea de documente suplimentare s.a.), dar acestea nu sunt situatii nemaintalnite.

Va dorim insa ca sa nu va intalniti cu aceste probleme iar lucrarea comandata sa se efectueze in termenul stabilit initial!

Etichete: cadastru Satu Mare.