Cautati un profesionist in cadastru si intabulare in Resita, iar un pret cat mai bun este important pentru Dvs?

 

Acum puteti obtine gratuit 5 oferte de pret de la profesionisti autorizati locali prin intermediul platformei Expert24 – iar Dvs o puteti alege pe cea mai avantajoasa! Rapid, comod, gratuit – tot ce trebuie sa faceti este sa completati formularul de cerere de oferta!

(*completarea formularului nu va obliga la nimic, ci doar constituie o cerere de oferta; daca nu sunteti multumit/a de oferte, puteti contacta oricand alte servicii)

Servicii de cadastru, topografie si intabulare in Resita

Alaturati-va celor peste 3500 de clienti multumiti de colaborarea cu Expert24

Aflati toate detaliile despre cadastru si intabularea

Cadastrul reprezinta totalitatea lucrarilor tehnice prin intermediul carora se efectueaza descrierea si identificarea unui imobil si inregistrarea acestuia (casa, apartament, teren) in documentele cadastrale, precum si cartografierea acestuia in diferite harti si planuri cadastrale. In cartea funciara sunt cuprinse caracterizarea cladirilor si inscrierile care prezinta drepturile personale si imobiliare, dar si orice raport de natura juridica, exprimat prin documente sau fapte, care este legat de acel imobil.

In fapt, inscrierea in Cartea Funciara (intabularea) unui imobil, prezinta acelasi rol precum cartea de identitate pentru o persoana. Pentru moment, cadastrul si intabularea trebuie facute impreuna. Orice acte cadastrale se adauga automat in Cartea Funciara.

In ce situatii trebuie sa apelam la o firma de cadastru si intabulare Resita?

Operatiunile de cadastru si intabulare sunt obligatorii pentru actele notariale, atunci cand se urmareste instrainarea imobilului (schimb, vanzare-cumparare, donatie, etc), daca se vrea ipotecarea imobilului (cand imobilul se foloseste ca si garantie pentru a accesa un imprumut), dar si in cazurile unde se vrea obtinerea unei garantii sigure asupra dreptului de proprietate a imobilului.

Costurile necesare intocmirii cadastrului si intabularii sunt compuse din doua parti: onorariul care se plateste unei firme ce intocmeste documentatia cadastrala, si taxa perceputa de OCPI (Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara).

Care sunt serviciile pe care le ofera o firma de cadastru?

In momentul in care contractati o firma de cadastru autorizata de OCPI / ANCPI, pentru a realiza lucrari cadastrale specifice unui studiu topografic sau de intabulare ori dezmembrare, ce activitati va puteti astepta sa fie executate?

De obicei, acel profesionist autorizat cadastral, topografic și geodezic trebuie sa execute urmatoarele operatiuni:

  • analizarea in detaliu a documentelor de proprietate si sprijin, acolo unde este cazul, pentru intrarea in posesia altor documente in vederea completarii dosarului;
  • realizarea masuratorilor constructiei ce se va intabula sau dezmembra s.a.m.d. In cazul in care respectivul autorizat nu realizeaza masuratoarea proprietatii, acestuia ii poate fi suspendat pe o perioada de pana la 3 luni dreptul de compunere a documentatiilor, iar la un numar de 2 suspendari in acelasi an se poate propune anularea autorizatiei specialistului.
  • realizarea dosarului cadastral avand in vedere normele tehnice pe baza legilor existente;
  • sa prezinte o pregatire profesionala de nivel inalt si capacitatea de a efectua lucrarea solicitata;
  • sa aiba capacitatea de a recunoaste atunci cand nu poate sa execute lucrarea asa cum a fost convenit ori daca este solicitat la nerespectarea legislatiei din domeniu, si sa refuze astfel lucrarea;
  • sa depuna documentatia intocmita si sa o urmareasca in trecerea sa prin toate stadiile circuitului, pana in clipa in care aceasta este avizata, dupa care sa o predea catre proprietar;
  • in momentul in care vor aparea probleme pe parcurs, depasirea unor termene, sa explice beneficiarului situatie existenta, insa sa si incerce, cand este posibil, sa le remedieze conform legii.

Firma de cadastru Resita angajata de dumneavoastra isi desfasoara operatiunile si pe teren, unde realizeaza masuratori, si la un birou, unde sunt realizate diferite activitati si calcule, precum intocmirea documentatiilor, scrierea planurilor si releveelor.

Persoana autorizata cadastral (denumit cadastrist, geodez, topograf) este insarcinat sa aleaga locul unde se va executa activitatea, fie ca vorbim de munca de birou sau de teren.

Atunci cand se realizeaza masuratorile pe teren, cadastristul utilizeaza aparatura de specialitate, spre exemplu aparatura GPS, ori statiile totale, aparatura cu care se face masurarea, si memorarea datelor masurate pentru folosirea lor ulterioara la intocmirea documentatiei tehnice.

Dupa ce termina munca de teren, specialistul de la biroul cadastru introduce in calculator datele culese din teren (pentru care se utilizeaza programe de specialitate). Dupa aceea, datele sunt prelucrate folosind softuri speciale, rezultatul fiind generarea coordonatelor finale ale masuratorilor efectuate. Redactarea planului se realizeaza pe baza coordonatelor obtinute.

In situatia in care se are in vedere intabularea unei constructii ori unui teren, este necesara realizarea unei documentatii cadastrale, semnata de cel autorizat. Dosarul realizat se pune la dispozitia beneficiarului, care o analizeaza si o semneaaz, apoi se va depune la OCPI unde va fi verificata.

La OCPI se va astepta o perioada mai lunga pentru verificare (15-30 de zile), apoi, daca este acceptata, se returneaza insotita de un extras de carte funciara in care este inscrisa modificarea ori informatiile din respectiva documentatie cadastrala.

De baza, acestea sunt operatiunile realizate de o firma de cadastru. Aici pot sa se adauge diverse situatii si probleme imprevizibile, cu care este posibil sa va confruntati (obisnuita suprapunere a limitelor, solicitarea de documente suplimentare s.a.), insa ele se pot rezolva fara probleme, fiind ceva comun.

Speram insa sa nu aveti niciodata probleme neastepta si orice operatiune sa fie realizata la termen!

Etichete: cadastru Resita.