Cautati un profesionist in cadastru si intabulare in Ramnicu Valcea, iar un pret cat mai bun este important pentru Dvs?

 

Acum puteti obtine gratuit 5 oferte de pret de la profesionisti autorizati locali prin intermediul platformei Expert24 – iar Dvs o puteti alege pe cea mai avantajoasa! Rapid, comod, gratuit – tot ce trebuie sa faceti este sa completati formularul de cerere de oferta!

(*completarea formularului nu va obliga la nimic, ci doar constituie o cerere de oferta; daca nu sunteti multumit/a de oferte, puteti contacta oricand alte servicii)

Servicii de cadastru , topografie si intabulare in Rm Valcea

Alaturati-va celor peste 3500 de clienti multumiti de colaborarea cu Expert24

Ce este cadastrul, ce este intabularea?

Cadastrul este reprezentat de toate lucrarile tehnice prin intermediul carora se face identificarea unei locuinte sau cladiri si descrierea acesteia (casa, apartament, teren) in arhivele cadastrale, precum si cartografierea acestuia in diferite harti si planuri cadastrale. In cartea funciara se include caracterizarea constructiilor si inscrierile referitoare la drepturile reale imobiliare, la drepturile personale, actele, faptele sau la raporturile juridice care au legatura cu imobilele.

Asadar, inscrierea in Cartea Funciara (intabularea) unei constructii, prezinta acelasi rol ca si cartea de identitate pe care o are persoana. In prezent, cadastrul si intabularea trebuie facute impreuna. Toate documentele cadastrale vor fi inscrise automat in Cartea Funciara.

In ce situatii trebuie sa apelam la o firma de cadastru si intabulare Ramnicu Valcea?

Serviciile de cadastru si intabulare sunt foarte importante cand intocmiti acte notariale, in situatia in care se urmareste instrainarea imobilului (schimb, vanzare-cumparare, donatie, etc), daca se intentioneaza ipotecarea imobilului (cand imobilul se foloseste ca si garantie pentru a accesa un imprumut), dar si in momentele unde se doreste o garantie sigura asupra dreptului de proprietate a imobilului.

Costurile care apar in cadrul intocmirii cadastrului si intabularii sunt compuse din doua parti: onorariul platit catre de firma care intocmeste documentatia cadastrala, si taxa legala platita la OCPI (Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara).

Ce face mai exact o firma de cadastru?

Daca veti angaja o companie de cadastru autorizata de OCPI / ANCPI, in vederea executarii unei lucrari cadastrale specifice unui studiu topografic sau de intabulare ori dezmembrare, ce activitati va puteti astepta sa fie executate?

In principiu, specialistul care este autorizat cadastral, topografic și geodezic ar trebui sa execute urmatoarele lucrari:

  • analiza atenta a documentelor de proprietate si sprijin, atunci cand trebuie, pentru dobandirea altor documente in vederea realizarii lucrarii;
  • efectuarea tuturor masuratorilor constructiei ce urmeaza a se intabula, dezmembra s.a.m.d. Daca specialistul nu face masuratoarea proprietatii, i se poate suspenda pentru trei luni dreptul de compunere a documentatiilor, iar in cazul celei de a doua suspendari in acelasi an se va propune chiar anularea autorizatiei respectivului.
  • realizarea dosarului cadastral respectand normele tehnice aflate in vigoare la momentul respectiv;
  • sa fie competent din punctul de vedere al pregatirii profesionale, capacitatii si experientei pentru efectuarea lucrarii pe care dumneavoastră ati solicitat-o;
  • sa fie sincer daca nu poate sa execute lucrarea conform intelegerii initiale ori daca ar trebui sa incalce legea in timpul realizarii atributiilor;
  • sa se ocupe de depunerea documentatiei si alte solicitari care apar pe parcurs, pana in clipa in care aceasta primeste avizele necesare, si dupa aprobare sa o ofere proprietarului;
  • daca vor aparea probleme pe parcurs, suprapuneri ale limitelor, sa explice beneficiarului situatie existenta, cat si sa incerce, atunci cand se poate, sa le remedieze conform legii.

Firma de cadastru Ramnicu Valcea angajata de dumneavoastra isi realizeaza activitatile si pe teren, moment in care se fac masuratori si determinari, si la un birou, unde se realizeaza calcule de specialitate si activitati tehnice, ca si efectuarea dosarului, compunerea planurilor si releveelor.

Persoana autorizata cadastral (numit si cadastrist, geodez, topograf) este insarcinat sa aleaga locul unde se va realiza activitatea, atat pe teren, cat si la birou.

Atunci cand se realizeaza masuratorile pe teren, cadastristul utilizeaza aparatura de specialitate, de tipul receptoarelor GPS, ori statiile totale, echipamente care realizeaza masurarea, si memorarea datelor masurate asa incat acestea sa poata fi folosite la intocmirea dosarului.

Odata ajuns la birou, topograful de la biroul cadastru descarca in calculator datele culese din teren (exista programe speciale folosite in acest sens). Apoi, datele sunt analizate de catre programele specializate, rezultatul fiind generarea coordonatelor finale ale masuratorilor efectuate. Redactarea planului se realizeaza pe baza coordonatelor obtinute.

In situatia in care vorbim despre intabularea unui teren sau a unui imobil, este necesara realizarea unei documentatii cadastrale, semnata de cel autorizat. Dosarul realizat se pune la dispozitia beneficiarului, care trebuie sa o analizeze, dupa care se depune la OCPI unde va fi verificata.

La OCPI se verifica vreme de cateva zile (15-30 de zile), dupa care, dupa acceptare, se returneaza insotita de un extras de carte funciara unde se regaseste schimbarea ori informatiile din documentatia cadastrala.

Cam aceasta este activitatea firmei de cadastru. Pe langa acestea ar putea sa existe si probleme care nu au fost luate in calcul, care pot sa apara uneori (obisnuita suprapunere a limitelor, solicitarea de documente suplimentare s.a.), insa ele se pot rezolva fara probleme, fiind ceva comun.

Speram insa sa nu aveti niciodata probleme neastepta si orice operatiune sa fie realizata la termen!

Etichete: cadastru Ramnicu Valcea.