Cautati un profesionist in cadastru si intabulare in Ramnicu Valcea, iar un pret cat mai bun este important pentru Dvs?

 

Acum puteti obtine gratuit 5 oferte de pret de la profesionisti autorizati locali prin intermediul platformei Expert24 – iar Dvs o puteti alege pe cea mai avantajoasa! Rapid, comod, gratuit – tot ce trebuie sa faceti este sa completati formularul de cerere de oferta!

(*completarea formularului nu va obliga la nimic, ci doar constituie o cerere de oferta; daca nu sunteti multumit/a de oferte, puteti contacta oricand alte servicii)

Servicii de cadastru , topografie si intabulare in Rm Valcea

Alaturati-va celor peste 3500 de clienti multumiti de colaborarea cu Expert24

Ce este cadastrul, ce este intabularea?

Cadastrul reprezinta totalitatea lucrarilor tehnice prin care se realizeaza identificarea unei locuinte sau cladiri si descrierea acesteia (casa, apartament, teren) in documentele cadastrale, dar si descrierea acestuia pe harti si planuri cadastrale. In cartea funciara sunt cuprinse descrierea constructiilor si inscrierile care fac referire la drepturile personale si imobiliare, actele, faptele sau la raporturile juridice care au legatura cu imobilele.

In fapt, inregistrarea in Cartea Funciara (intabularea) unei constructii, are aceeasi functie precum cartea de identitate pe care o are persoana. In momentul de fata, cadastrul si intabularea nu se pot face separat. Orice acte cadastrale vor fi inscrise automat in Cartea Funciara.

In ce situatii trebuie sa apelam la o firma de cadastru si intabulare Ramnicu Valcea?

Serviciile de cadastru si intabulare sunt necesare cand intocmiti acte notariale, atunci cand se are in vedere instrainarea unui imobil (schimb, vanzare-cumparare, donatie, etc), in cazul in care se vrea accesarea unui credit ipotecar (de obicei in situatii cand se doreste contractarea unui credit ce urmeaza a fi garantata cu imobilul), dar si in momentele unde se doreste obtinerea unei garantii sigure asupra dreptului de proprietate a imobilului.

Cheltuielile care apar in cadrul intocmirii cadastrului si intabularii au doua componente: onorariul achitat unui birou care intocmeste documentatia cadastrala, si taxa perceputa de OCPI (Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara).

Care sunt serviciile pe care le ofera o firma de cadastru?

Atunci cand anagajati un birou de cadastru autorizata de OCPI / ANCPI, pentru a executa lucrari cadastrale specifice unui studiu topografic sau de intabulare ori dezmembrare, ce operatiuni vor fi realizate in cadrul procesului?

In principiu, acel profesionist autorizat cadastral, topografic și geodezic va realiza urmatoarele operatiuni:

  • analiza atenta a documentelor de proprietate si ajutor, de fiecare data cand e necesar, pentru intrarea in posesia altor documente in vederea realizarii lucrarii;
  • sa faca masuratorile imobilului ce urmeaza a se intabula, dezmembra s.a.m.d. In cazul in care respectivul autorizat nu efectueaza masuratoarea proprietatii, i se poate suspenda pentru trei luni dreptul de intocmire a documentatiilor, iar in cazul celei de a doua suspendari in acelasi an se poate propune anularea autorizatiei specialistului.
  • compunerea dosarului cadastral respectand normele tehnice pe baza legilor existente;
  • sa detina un nivel de competenta profesionala ridicata si sa aiba experienta necesara pentru a realiza lucrarea in cauza;
  • sa fie sincer daca nu este capabil sa execute lucrarea asa cum a fost convenit ori daca este solicitat la nerespectarea legislatiei din domeniu, si sa refuze astfel lucrarea;
  • sa se ocupe de depunerea documentatiei si alte solicitari care apar pe parcurs, pana in clipa in care aceasta primeste avizele necesare, dupa care sa o predea catre proprietar;
  • atunci cand vor aparea probleme pe parcurs, suprapuneri ale limitelor, sa ofere proprietarului detaliile necesare despre probleme, insa sa si incerce, atunci cand se poate, sa le remedieze conform legii.

Firma de cadastru Ramnicu Valcea pe care ati angajat-o isi desfasoara activitatile si pe teren, unde realizeaza masuratori, si la un birou, unde sunt realizate diferite activitati si calcule, spre exemplu intocmirea documentatiilor, scrierea planurilor si releveelor.

Persoana autorizata cadastral (numit si cadastrist, geodez, topograf) este insarcinat sa aleaga locul unde se va executa activitatea, fie ca vorbim de munca de birou sau de teren.

Atunci cand se realizeaza masuratorile pe teren, cadastristul utilizeaza aparatura de specialitate, spre exemplu aparatura GPS, ori statiile totale, aparatura cu care se face masurarea, si memorarea datelor masurate asa incat acestea sa poata fi folosite la intocmirea dosarului.

Cand ajunge la birou, specialistul de la biroul cadastru introduce in calculator datele culese din teren (pentru care se utilizeaza programe de specialitate). Dupa aceea, informatiile sunt prelucrate de catre programele specializate, iar in final se obtin coordonatele geodezice. Redactarea planului se realizeaza pe baza coordonatelor obtinute.

In momentul in care se are in vedere intabularea unui teren sau a unui imobil, este necesara realizarea unei documentatii cadastrale, semnata de cel autorizat. Aceasta documentatie este prezentata clientului, care trebuie sa o analizeze, dupa care se depune la OCPI pentru verificare si receptionare.

La OCPI verificarea dureaza mai multe zile (15-30 de zile), dupa care, daca este acceptata, se returneaza impreuna cu un extras de carte funciara in care este inscrisa schimbarea ori informatiile din respectiva documentatie cadastrala.

De baza, acestea sunt operatiunile realizate de o firma de cadastru. Pe langa acestea ar putea sa existe si probleme care nu au fost luate in calcul, ce s-ar putea sa apara din cand in cand (obisnuita suprapunere a limitelor, solicitarea de documente suplimentare s.a.), insa ele se pot rezolva fara probleme, fiind ceva comun.

Va dorim insa ca sa nu va intalniti cu aceste probleme iar lucrarea comandata sa se efectueze in termenul stabilit initial!

Etichete: cadastru Ramnicu Valcea.