Cautati un profesionist in cadastru si intabulare in Piatra Neamt, iar un pret cat mai bun este important pentru Dvs?

 

Acum puteti obtine gratuit 5 oferte de pret de la profesionisti autorizati locali prin intermediul platformei Expert24 – iar Dvs o puteti alege pe cea mai avantajoasa! Rapid, comod, gratuit – tot ce trebuie sa faceti este sa completati formularul de cerere de oferta!

(*completarea formularului nu va obliga la nimic, ci doar constituie o cerere de oferta; daca nu sunteti multumit/a de oferte, puteti contacta oricand alte servicii)

Cadastru Piatra Neamt

Alaturati-va celor peste 3500 de clienti multumiti de colaborarea cu Expert24

Ce este cadastrul, ce este intabularea?

Cadastrul include toate lucrarile de tip tehnic prin intermediul carora se face descrierea si identificarea unui imobil si inregistrarea acestuia (casa, apartament, teren) in arhivele cadastrale, dar si descrierea acestuia in diferite harti si planuri cadastrale. In cartea funciara sunt cuprinse expunerea imobilelor si inscrierile referitoare la drepturile personale si imobiliare, dar si orice raport de natura juridica, exprimat prin documente sau fapte, care este legat de acel imobil.

Asadar, inregistrarea in Cartea Funciara (intabularea) unei constructii, are aceeasi functie ca si cartea de identitate pe care o are persoana. In prezent, cadastrul si intabularea trebuie facute impreuna. Toate documentele cadastrale se adauga in acelasi timp si in Cartea Funciara.

Care sunt situatiile in care va trebui sa contactam un birou de cadastru si intabulare Piatra Neamt?

Operatiunile de cadastru si intabulare sunt foarte importante cand intocmiti acte notariale, in situatia in care se doreste instrainarea unui imobil (schimb, vanzare-cumparare, donatie, etc), in cazul in care se doreste ipotecarea imobilului (cand imobilul se foloseste ca si garantie pentru a accesa un imprumut), cat si in cazurile unde se doreste obtinerea unei garantii sigure asupra dreptului de proprietate a imobilului.

Costurile care apar in cadrul intocmirii cadastrului si intabularii au doua componente: onorariul platit catre de firma care compune documentatia cadastrala, si taxa perceputa de OCPI (Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara).

Cu ce se ocupa un birou de cadastru?

Atunci cand anagajati o firma de cadastru imputernicita de OCPI / ANCPI, pentru a executa lucrari cadastrale de tipul unui studiu topografic sau de intabulare ori dezmembrare, ce operatiuni vor fi realizate in cadrul procesului?

In general, profesionistul care este autorizat cadastral, topografic și geodezic trebuie sa execute urmatoarele operatiuni:

  • analiza atenta a documentelor de proprietate si indrumarea, acolo unde este cazul, pentru dobandirea altor documente in vederea realizarii lucrarii;
  • realizarea masuratorilor imobilului ce va fi intabulata sau dezmembrata s.a.m.d. Daca specialistul nu face masuratoarea proprietatii, acestuia ii poate fi suspendat pe o perioada de pana la 3 luni dreptul de compunere a documentatiilor, iar daca mai apare o suspendare in acelasi an se va propune chiar anularea autorizatiei respectivului.
  • intocmirea documentatiei cadastrale avand in vedere normele tehnice pe baza legilor existente;
  • sa fie competent din punctul de vedere al pregatirii profesionale, capacitatii si experientei pentru efectuarea lucrarii pe care dumneavoastră ati solicitat-o;
  • sa fie capabil sa recunoasca atunci cand nu este capabil sa execute lucrarea conform intelegerilor convenite ori daca este solicitat la nerespectarea legislatiei din domeniu, si sa refuze astfel lucrarea;
  • sa se ocupe de depunerea documentatiei si alte solicitari care apar pe parcurs, pana cand aceasta este avizata, dupa care sa o predea catre proprietar;
  • atunci cand vor exista probleme pe traseu, suprapuneri ale limitelor, sa ofere proprietarului detaliile necesare despre probleme, insa sa si incerce, cand este posibil, rezolvarea acestora, daca ele pot fi rezolvate de catre autorizat.

Firma de cadastru Piatra Neamt contractata isi executa activitatile si pe teren, acolo unde se executa determinarile si se ridica masuratorile, si la un birou, unde se vor face activitatile tehnice, calculele specifice, precum realizarea dosarului, compunerea planurilor si releveelor.

Profesionistul cadastral (numit si cadastrist, geodez, topograf) este cel care alege timpul si locul unde se va executa activitatea, atat pe teren, cat si la birou.

Atunci cand se realizeaza masuratorile pe teren, cadastristul foloseste echipamente de specialitate, spre exemplu aparatura GPS, ori statiile totale, aparate care executa si masurarea, si memorarea datelor masurate pentru folosirea lor ulterioara la intocmirea documentatiei tehnice.

Cand ajunge la birou, profesionistul de la biroul cadastru introduce in calculator datele culese din teren (exista programe speciale folosite in acest sens). Apoi, detaliile sunt analizate folosind softuri speciale, ceea ce va genera coordonatele finale pe baza masuratorilor inregistrate. Cu ajutorul coordonatelor se va intocmi documentatia tehnica.

In situatia in care se are in vedere intabularea unui teren sau a unui imobil, in prealabil se face o documentatie cadastrala, de catre cel autorizat. Documentatia se prezinta clientului, care o citeste si o semneaza, apoi se va depune la OCPI unde urmeaza o noua verificare.

La OCPI verificarea dureaza mai multe zile (15-30 de zile), apoi, daca este acceptata, se va transmite retur impreuna cu un extras de carte funciara in care se regaseste schimbarea ori datele din dosarul cadastral.

De baza, acestea sunt operatiunile realizate de o firma de cadastru. Aici pot sa se adauge diverse situatii si probleme imprevizibile, ce s-ar putea sa apara din cand in cand (obisnuita suprapunere a limitelor, solicitarea de documente suplimentare s.a.), insa fac parte din activitatea normala, cotidiana.

Avem speranta ca nu va veti confrunta cu astfel de situatii si lucrarea va fi predata la termen!

Etichete: cadastru Piatra Neamt.