Cautati un profesionist in cadastru si intabulare in Petrosani, iar un pret cat mai bun este important pentru Dvs?

 

Acum puteti obtine gratuit 5 oferte de pret de la profesionisti autorizati locali prin intermediul platformei Expert24 – iar Dvs o puteti alege pe cea mai avantajoasa! Rapid, comod, gratuit – tot ce trebuie sa faceti este sa completati formularul de cerere de oferta!

(*completarea formularului nu va obliga la nimic, ci doar constituie o cerere de oferta; daca nu sunteti multumit/a de oferte, puteti contacta oricand alte servicii)

Servicii de cadastru, topografie si intabulare in Petrosani

Alaturati-va celor peste 3500 de clienti multumiti de colaborarea cu Expert24

Ce este cadastrul, ce este intabularea?

Cadastrul reprezinta totalitatea lucrarilor tehnice prin intermediul carora se efectueaza identificarea, masurarea, descrierea si inregistrarea unui imobil (casa, apartament, teren) in dosarele cadastrale, precum si descrierea acestuia pe harti si planuri cadastrale. Cartea funciara cuprinde expunerea cladirilor si inscrierile care prezinta drepturile reale imobiliare, la drepturile personale, precum si documentele sau faptele aflate in directa legatura cu situatia juridica a unui imobil.

Pe scurt, consemnarea in Cartea Funciara (intabularea) unei cladiri, urmareste aceeasi functionalitate precum cartea de identitate pentru o persoana. Pentru moment, cadastrul si intabularea nu se pot face separat. Documentatiile cadastrale vor fi inscrise in acelasi timp si in Cartea Funciara.

Cand avem nevoie sa apelam o firma de cadastru si intabulare Petrosani?

Operatiunile de cadastru si intabulare sunt foarte importante in vederea intocmirii actelor notariale, in situatia in care se are in vedere vanzarea imobilului (schimb, vanzare-cumparare, donatie, etc), in cazul in care se doreste ipotecarea imobilului (cand imobilul se foloseste ca si garantie pentru a accesa un imprumut), cat si in cazurile unde se doreste primirea unei garantii asupra dreptului de proprietate a imobilului.

Costurile necesare intocmirii cadastrului si intabularii au doua componente: onorariul achitat unui birou care realizeaza documentatia cadastrala, si taxa legala platita la OCPI (Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara).

Ce face mai exact o firma de cadastru?

Atunci cand anagajati o firma de cadastru autorizata de OCPI / ANCPI, in vederea executarii unei lucrari cadastrale de tipul unui studiu topografic sau de intabulare ori dezmembrare, ce fel de servicii va vor fi oferite?

In principiu, acel profesionist autorizat cadastral, topografic și geodezic ar trebui sa execute urmatoarele operatiuni:

  • analizarea in detaliu a actelor de proprietate si sprijin, acolo unde este cazul, pentru intrarea in posesia altor documente in vederea finalizarii operatiunilor;
  • efectuarea tuturor masuratorilor proprietatii ce va fi intabulata sau dezmembrata s.a.m.d. Daca persoana autorizata nu realizeaza masuratoarea proprietatii, acestuia ii poate fi suspendat pe o perioada de pana la 3 luni dreptul de realizare a documentatiilor, iar la un numar de 2 suspendari in acelasi an se poate anula autorizatia acestuia.
  • compunerea dosarului cadastral respectand normele tehnice conform legislatiei in vigoare;
  • sa detina un nivel de competenta profesionala ridicata si sa aiba experienta necesara pentru a realiza lucrarea in cauza;
  • sa fie capabil sa recunoasca daca nu are posibilitatea sa realizeze lucrarea asa cum a fost convenit ori daca ar trebui sa incalce legea in timpul realizarii atributiilor;
  • sa se ocupe de depunerea documentatiei si alte solicitari care apar pe parcurs, pana in momentul in care aceasta primeste aprobare, dupa care sa o predea catre proprietar;
  • daca vor aparea probleme pe traseu, depasirea unor termene, sa fie capabil atat sa explice natura respectivelor probleme, dar si sa isi dea silinta, cand este posibil, sa le rezolve atat timp cat atributiile ii permit acest lucru.

Compania de cadastru Petrosani angajata de dumneavoastra isi executa activitatile si pe teren, acolo unde se executa determinarile si se ridica masuratorile, si la un birou, unde se vor face activitatile tehnice, calculele specifice, ca si intocmirea dosarului, scrierea planurilor si releveelor.

Profesionistul cadastral (cunoscut si sub denumirile de cadastrist, geodez, topograf) este insarcinat sa aleaga locul unde se va executa activitatea, fie ca vorbim de munca de birou sau de teren.

Pentru efectuarea lucrarilor de masuratoare in teren, cadastristul utilizeaza aparatura de specialitate, spre exemplu aparatura GPS, ori statiile totale, aparate care executa si masurarea, si memorarea datelor masurate asa incat acestea sa poata fi folosite la intocmirea dosarului.

Dupa ce termina munca de teren, profesionistul de la biroul cadastru descarca in calculator datele culese din teren (pentru care se utilizeaza programe de specialitate). Dupa aceea, informatiile sunt analizate cu ajutorul unor programe speciale, ceea ce va genera coordonatele finale pe baza masuratorilor inregistrate. Cu ajutorul coordonatelor se va intocmi documentatia tehnica.

In situatia in care este vorba despre intabularea unei constructii ori unui teren, este necesara realizarea unei documentatii cadastrale, semnata de cel autorizat. Documentatia se prezinta clientului, care trebuie sa o analizeze, dupa care se depune la OCPI unde va fi verificata.

La OCPI se va astepta o perioada mai lunga pentru verificare (15-30 de zile), dupa care, daca este acceptata, se returneaza impreuna cu un extras de carte funciara unde este inscrisa modificarea ori informatiile din documentatia cadastrala.

De baza, acestea sunt operatiunile realizate de o firma de cadastru. Aici pot sa se adauge diverse situatii si probleme imprevizibile, care pot sa apara uneori (obisnuita suprapunere a limitelor, solicitarea de documente suplimentare s.a.), dar acestea nu sunt situatii nemaintalnite.

Va dorim insa ca sa nu va intalniti cu aceste probleme iar lucrarea comandata sa se efectueze in termenul stabilit initial!

Etichete: cadastru Petrosani.