Cautati un profesionist in cadastru si intabulare in Odorheiu Secuiesc, iar un pret cat mai bun este important pentru Dvs?

 

Acum puteti obtine gratuit 5 oferte de pret de la profesionisti autorizati locali prin intermediul platformei Expert24 – iar Dvs o puteti alege pe cea mai avantajoasa! Rapid, comod, gratuit – tot ce trebuie sa faceti este sa completati formularul de cerere de oferta!

(*completarea formularului nu va obliga la nimic, ci doar constituie o cerere de oferta; daca nu sunteti multumit/a de oferte, puteti contacta oricand alte servicii)

Servicii de cadastru, topografie si intabulare in Odorheiu Secuiesc

Alaturati-va celor peste 3500 de clienti multumiti de colaborarea cu Expert24

Aflati toate detaliile despre cadastru si intabularea

Cadastrul include toate lucrarile de tip tehnic prin care se face descrierea si identificarea unui imobil si inregistrarea acestuia (casa, apartament, teren) in dosarele cadastrale, precum si reprezentarea acestuia cu ajutorul hartilor si planuri cadastrale. In cartea funciara sunt cuprinse expunerea constructiilor si inscrierile care fac referire la drepturile personale si imobiliare, dar si orice raport de natura juridica, exprimat prin documente sau fapte, care este legat de acel imobil.

Asadar, inscrierea in Cartea Funciara (intabularea) unei cladiri, prezinta acelasi rol precum cartea de identitate pentru o persoana. In momentul de fata, cadastrul si intabularea se fac doar impreuna. Documentatiile cadastrale se adauga automat in Cartea Funciara.

Cand avem nevoie sa apelam o firma de cadastru si intabulare Odorheiu Secuiesc?

Operatiunile de cadastru si intabulare sunt necesare cand intocmiti acte notariale, in situatia in care se are in vedere vanzarea unui imobil (schimb, vanzare-cumparare, donatie, etc), in cazul in care se intentioneaza accesarea unui credit ipotecar (atunci cand un credit este garantat punand gaj imobilul), cat si in cazurile unde se vrea o garantie sigura asupra dreptului de proprietate a imobilului.

Costurile efectuate in vederea intocmirii cadastrului si intabularii au doua componente: onorariul care se plateste unei firme ce compune documentatia cadastrala, si taxa legala platita la OCPI (Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara).

Ce face mai exact o firma de cadastru?

Atunci cand anagajati un birou de cadastru care are autorizatie de la OCPI / ANCPI, in vederea executarii unei lucrari cadastrale de tipul unui studiu topografic sau de intabulare ori dezmembrare, ce activitati va puteti astepta sa fie executate?

De obicei, acel profesionist autorizat cadastral, topografic și geodezic trebuie sa execute urmatoarele operatiuni:

  • analizarea in detaliu a actelor de proprietate si indrumarea, atunci cand trebuie, pentru obtinerea altor acte in vederea completarii dosarului;
  • efectuarea tuturor masuratorilor imobilului ce va fi intabulata sau dezmembrata s.a.m.d. In cazul in care specialistul nu efectueaza masuratoarea proprietatii, acestuia ii poate fi suspendat pe o perioada de pana la 3 luni dreptul de compunere a documentatiilor, iar daca mai apare o suspendare in acelasi an se poate propune anularea autorizatiei specialistului.
  • realizarea documentelor cadastrale in conformitate cu normele tehnice pe baza legilor existente;
  • sa detina un nivel de competenta profesionala ridicata si sa aiba experienta necesara pentru a realiza lucrarea in cauza;
  • sa fie capabil sa recunoasca daca nu poate sa execute lucrarea asa cum a fost convenit ori daca ar trebui sa incalce legea in timpul realizarii atributiilor;
  • sa depuna documentatia intocmita si sa o urmareasca in trecerea sa prin toate stadiile circuitului, pana cand aceasta este avizata, iar la final sa fie predata beneficiarului;
  • daca vor aparea probleme pe traseu, depasirea unor termene, sa fie capabil atat sa explice natura respectivelor probleme, dar si sa isi dea silinta, atunci cand se poate, sa le remedieze conform legii.

Firma de cadastru Odorheiu Secuiesc pe care ati angajat-o isi desfasoara operatiunile si pe teren, acolo unde se executa determinarile si se ridica masuratorile, si la un birou, unde se vor face activitatile tehnice, calculele specifice, precum efectuarea documentatiilor, redactarea planurilor si releveelor.

Profesionistul cadastral (numit si cadastrist, geodez, topograf) este cel care alege timpul si locul unde se va executa activitatea, fie ca vorbim de munca de birou sau de teren.

In vederea realizarii masuratorilor, cadastristul foloseste echipamente de specialitate, de tipul receptoarelor GPS, ori statiile totale, echipamente care realizeaza masurarea, si memorarea datelor masurate asa incat acestea sa poata fi folosite la intocmirea dosarului.

Odata ajuns la birou, profesionistul de la biroul cadastru descarca datele adunate in teren intr-un calculator (pentru care se utilizeaza programe de specialitate). Dupa aceea, detaliile sunt analizate de catre programele specializate, iar in final se obtin coordonatele geodezice. Cu aceste coordonate se va incepe redactarea planului sau hartii.

In cazul in care este vorba despre intabularea oricarei constructii sau teren, in prealabil se face o documentatie cadastrala, de catre cel autorizat. Aceasta documentatie este prezentata clientului, care o citeste si o semneaza, apoi se va depune la OCPI unde urmeaza o noua verificare.

La OCPI se va astepta o perioada mai lunga pentru verificare (15-30 de zile), apoi, atunci cand se primeste aprobarea, se returneaza alaturi de un extras de carte funciara unde se regaseste schimbarea ori datele din respectiva documentatie cadastrala.

In mare, aceste sunt activitatile pe care le face o firma de cadastru. Pe langa acestea ar putea sa existe si probleme care nu au fost luate in calcul, ce s-ar putea sa apara din cand in cand (obisnuita suprapunere a limitelor, solicitarea de documente suplimentare s.a.), insa fac parte din activitatea normala, cotidiana.

Va dorim insa ca sa nu va intalniti cu aceste probleme iar lucrarea comandata sa se efectueze in termenul stabilit initial!

Etichete: cadastru Odorheiu Secuiesc.