Cautati un profesionist in cadastru si intabulare in Miercurea Ciuc, iar un pret cat mai bun este important pentru Dvs?

 

Acum puteti obtine gratuit 5 oferte de pret de la profesionisti autorizati locali prin intermediul platformei Expert24 – iar Dvs o puteti alege pe cea mai avantajoasa! Rapid, comod, gratuit – tot ce trebuie sa faceti este sa completati formularul de cerere de oferta!

(*completarea formularului nu va obliga la nimic, ci doar constituie o cerere de oferta; daca nu sunteti multumit/a de oferte, puteti contacta oricand alte servicii)

Cadastru Miercurea Ciuc

Alaturati-va celor peste 3500 de clienti multumiti de colaborarea cu Expert24

Tot ceea ce trebuie sa stiti despre cadastru si intabulare

Cadastrul este reprezentat de toate lucrarile tehnice prin intermediul carora se face identificarea, masurarea, descrierea si inregistrarea unui imobil (casa, apartament, teren) in arhivele cadastrale, precum si reprezentarea acestuia cu ajutorul hartilor si planuri cadastrale. In cartea funciara sunt cuprinse expunerea imobilelor si inscrierile care fac referire la drepturile personale si imobiliare, dar si orice raport de natura juridica, exprimat prin documente sau fapte, care este legat de acel imobil.

Asadar, consemnarea in Cartea Funciara (intabularea) unei cladiri, prezinta acelasi rol ca si cartea de identitate detinuta de o persoana. In prezent, cadastrul si intabularea trebuie facute impreuna. Documentatiile cadastrale se inscriu automat in Cartea Funciara.

In ce situatii trebuie sa apelam la o firma de cadastru si intabulare Miercurea Ciuc?

Serviciile de cadastru si intabulare sunt obligatorii cand intocmiti acte notariale, in momentul in care se are in vedere instrainarea imobilului (schimb, vanzare-cumparare, donatie, etc), in momentul in care se intentioneaza ipotecarea imobilului (atunci cand un credit este garantat punand gaj imobilul), dar si in cazurile unde se doreste primirea unei garantii asupra dreptului de proprietate a imobilului.

Costurile efectuate in vederea intocmirii cadastrului si intabularii sunt compuse din doua parti: onorariul care se plateste unei firme ce realizeaza documentatia cadastrala, si taxa legala platita la OCPI (Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara).

Cu ce se ocupa un birou de cadastru?

Atunci cand anagajati un birou de cadastru imputernicita de OCPI / ANCPI, in vederea executarii unei lucrari cadastrale specifice unui studiu topografic sau de intabulare ori dezmembrare, ce operatiuni vor fi realizate in cadrul procesului?

In general, acel profesionist autorizat cadastral, topografic și geodezic va realiza urmatoarele lucrari:

  • analiza atenta a actelor de proprietate si indrumarea, de fiecare data cand e necesar, pentru dobandirea altor acte in vederea completarii dosarului;
  • realizarea masuratorilor proprietatii ce urmeaza a se intabula, dezmembra s.a.m.d. In cazul in care respectivul autorizat nu efectueaza masuratoarea proprietatii, acestuia ii poate fi suspendat pe o perioada de pana la 3 luni dreptul de compunere a documentatiilor, iar in cazul celei de a doua suspendari in acelasi an se poate propune anularea autorizatiei specialistului.
  • compunerea documentelor cadastrale avand in vedere normele tehnice aflate in vigoare la momentul respectiv;
  • sa detina un nivel de competenta profesionala ridicata si sa aiba experienta necesara pentru a realiza lucrarea in cauza;
  • sa aiba capacitatea de a recunoaste atunci cand nu poate sa execute lucrarea conform intelegerii initiale ori daca este pus in situatia de a nu respecta legislatia, motiv pentru care trebuie sa refuze lucrarea;
  • sa depuna documentatia intocmita si sa o urmareasca in trecerea sa prin toate stadiile circuitului, pana in clipa in care aceasta primeste avizele necesare, iar la final sa fie predata beneficiarului;
  • in momentul in care vor exista probleme pe traseu, suprapuneri ale limitelor, sa fie capabil atat sa explice natura respectivelor probleme, dar si sa isi dea silinta, cand este posibil, sa le rezolve atat timp cat atributiile ii permit acest lucru.

Compania de cadastru Miercurea Ciuc pe care ati angajat-o isi desfasoara operatiunile si pe teren, unde realizeaza masuratori, si la un birou, unde se vor face activitatile tehnice, calculele specifice, spre exemplu efectuarea documentatiilor, scrierea planurilor si releveelor.

Persoana autorizata cadastral (denumit cadastrist, geodez, topograf) este insarcinat sa aleaga locul unde se va desfasura activitatea, atat pe teren, cat si la birou.

In vederea realizarii masuratorilor, cadastristul foloseste echipamente de specialitate, de tipul receptoarelor GPS, ori statiile totale, aparate care executa si masurarea, si memorarea datelor masurate care apoi vor fi utilizate la intocmirea documentelor tehnice.

Odata ajuns la birou, profesionistul de la firma cadastru descarca datele adunate in teren intr-un calculator (exista programe speciale folosite in acest sens). Ulterior, informatiile sunt prelucrate de catre programele specializate, ceea ce va genera coordonatele finale pe baza masuratorilor inregistrate. Redactarea planului se realizeaza pe baza coordonatelor obtinute.

In situatia in care vorbim despre intabularea oricarei constructii sau teren, etapa aceasta este precedata de o realizare de documentatie cadastrala redactata si apoi semnata de catre persoana autorizata. Aceasta documentatie este prezentata clientului, care trebuie sa o analizeze, apoi se va depune la OCPI unde va fi verificata.

La OCPI se va astepta o perioada mai lunga pentru verificare (15-30 de zile), apoi, dupa acceptare, se va transmite retur insotita de un extras de carte funciara in care se regaseste modificarea ori datele din respectiva documentatie cadastrala.

In mare, aceste sunt activitatile pe care le face o firma de cadastru. Desigur, pot sa apara si situatii neprevazute, cu care este posibil sa va confruntati (obisnuita suprapunere a limitelor, solicitarea de documente suplimentare s.a.), dar acestea nu sunt situatii nemaintalnite.

Speram insa sa nu aveti niciodata probleme neastepta si orice operatiune sa fie realizata la termen!

Etichete: cadastru Miercurea Ciuc.