Cautati un profesionist in cadastru si intabulare in Husi, iar un pret cat mai bun este important pentru Dvs?

 

Acum puteti obtine gratuit 5 oferte de pret de la profesionisti autorizati locali prin intermediul platformei Expert24 – iar Dvs o puteti alege pe cea mai avantajoasa! Rapid, comod, gratuit – tot ce trebuie sa faceti este sa completati formularul de cerere de oferta!

(*completarea formularului nu va obliga la nimic, ci doar constituie o cerere de oferta; daca nu sunteti multumit/a de oferte, puteti contacta oricand alte servicii)

Servicii de cadastru, topografie si intabulare in Husi

Alaturati-va celor peste 3500 de clienti multumiti de colaborarea cu Expert24

Ce este cadastrul, ce este intabularea?

Cadastrul reprezinta totalitatea lucrarilor tehnice prin care se efectueaza identificarea, masurarea, descrierea si inregistrarea unui imobil (casa, apartament, teren) in arhivele cadastrale, precum si reprezentarea acestuia cu ajutorul hartilor si planuri cadastrale. Cartea funciara cuprinde expunerea imobilelor si inscrierile referitoare la drepturile personale si imobiliare, dar si orice raport de natura juridica, exprimat prin documente sau fapte, care este legat de acel imobil.

In fapt, inscrierea in Cartea Funciara (intabularea) unui imobil, urmareste aceeasi functionalitate ca si cartea de identitate detinuta de o persoana. Pentru moment, cadastrul si intabularea trebuie facute impreuna. Toate documentele cadastrale se adauga in mod direct in Cartea Funciara.

In ce situatii trebuie sa apelam la o firma de cadastru si intabulare Husi?

Serviciile de cadastru si intabulare sunt necesare in vederea intocmirii actelor notariale, in situatia in care se are in vedere instrainarea imobilului (schimb, vanzare-cumparare, donatie, etc), in momentul in care se vrea ipotecarea imobilului (atunci cand un credit este garantat punand gaj imobilul), dar si pentru situatiile unde se doreste primirea unei garantii asupra dreptului de proprietate a imobilului.

Costurile efectuate in vederea intocmirii cadastrului si intabularii sunt compuse din doua parti: onorariul platit catre de firma care compune documentatia cadastrala, si taxa legala platita la OCPI (Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara).

Ce face mai exact o firma de cadastru?

In momentul in care contractati o companie de cadastru imputernicita de OCPI / ANCPI, in vederea executarii unei lucrari cadastrale de tipul unui studiu topografic sau de intabulare ori dezmembrare, ce fel de servicii va vor fi oferite?

In principiu, specialistul care este autorizat cadastral, topografic și geodezic trebuie sa execute urmatoarele lucrari:

  • analiza atenta a actelor de proprietate si indrumarea, acolo unde este cazul, pentru obtinerea altor documente in vederea completarii dosarului;
  • efectuarea tuturor masuratorilor imobilului ce va fi intabulata sau dezmembrata s.a.m.d. Daca respectivul autorizat nu realizeaza masuratoarea proprietatii, i se poate suspenda pentru trei luni dreptul de intocmire a documentatiilor, iar in cazul celei de a doua suspendari in acelasi an se poate propune anularea autorizatiei specialistului.
  • realizarea dosarului cadastral respectand normele tehnice pe baza legilor existente;
  • sa prezinte o pregatire profesionala de nivel inalt si capacitatea de a efectua lucrarea solicitata;
  • sa aiba capacitatea de a recunoaste in cazul in care nu este capabil sa execute lucrarea conform intelegerii initiale ori daca este solicitat la nerespectarea legislatiei din domeniu, si sa refuze astfel lucrarea;
  • sa depuna documentatia intocmita si sa o urmareasca in trecerea sa prin toate stadiile circuitului, pana in clipa in care aceasta primeste avizele necesare, dupa care sa o predea catre proprietar;
  • daca apar unele probleme pe parcurs, depasirea unor termene, sa explice beneficiarului situatie existenta, cat si sa incerce, atunci cand se poate, rezolvarea acestora, daca ele pot fi rezolvate de catre autorizat.

Compania de cadastru Husi contractata isi executa operatiunile si pe teren, unde realizeaza masuratori, si la un birou, unde se realizeaza calcule de specialitate si activitati tehnice, spre exemplu efectuarea dosarului, scrierea planurilor si releveelor.

Profesionistul cadastral (numit si cadastrist, geodez, topograf) este cel care alege timpul si locul unde se va realiza activitatea, fie ca vorbim de munca de birou sau de teren.

In vederea realizarii masuratorilor, cadastristul utilizeaza aparatura de specialitate, de tipul receptoarelor GPS, ori statiile totale, aparate care executa si masurarea, si memorarea datelor masurate asa incat acestea sa poata fi folosite la intocmirea dosarului.

Cand ajunge la birou, profesionistul de la compania cadastru descarca intr-un sistem informatic datele (pentru care se utilizeaza programe de specialitate). Ulterior, detaliile sunt prelucrate folosind softuri speciale, rezultatul fiind generarea coordonatelor finale ale masuratorilor efectuate. Redactarea planului se realizeaza pe baza coordonatelor obtinute.

In momentul in care este vorba despre intabularea unei constructii ori unui teren, in prealabil se face o documentatie cadastrala, de catre cel autorizat. Dosarul realizat se pune la dispozitia beneficiarului, care o citeste si o semneaza, dupa care se depune la OCPI pentru verificare si receptionare.

La OCPI se va astepta o perioada mai lunga pentru verificare (15-30 de zile), apoi, dupa acceptare, se inapoiaza impreuna cu un extras de carte funciara unde este inscrisa modificarea ori datele din documentatia cadastrala.

De baza, acestea sunt operatiunile realizate de o firma de cadastru. Aici pot sa se adauge diverse situatii si probleme imprevizibile, ce s-ar putea sa apara din cand in cand (obisnuita suprapunere a limitelor, solicitarea de documente suplimentare s.a.), insa ele se pot rezolva fara probleme, fiind ceva comun.

Va dorim insa ca sa nu va intalniti cu aceste probleme iar lucrarea comandata sa se efectueze in termenul stabilit initial!

Etichete: cadastru Husi.