Cautati un profesionist in cadastru si intabulare in Giurgiu, iar un pret cat mai bun este important pentru Dvs?

 

Acum puteti obtine gratuit 5 oferte de pret de la profesionisti autorizati locali prin intermediul platformei Expert24 – iar Dvs o puteti alege pe cea mai avantajoasa! Rapid, comod, gratuit – tot ce trebuie sa faceti este sa completati formularul de cerere de oferta!

(*completarea formularului nu va obliga la nimic, ci doar constituie o cerere de oferta; daca nu sunteti multumit/a de oferte, puteti contacta oricand alte servicii)

Cadastru Giurgiu

Alaturati-va celor peste 3500 de clienti multumiti de colaborarea cu Expert24

Ce este cadastrul, ce este intabularea?

Cadastrul este reprezentat de toate lucrarile tehnice cu care se efectueaza identificarea unei locuinte sau cladiri si descrierea acesteia (casa, apartament, teren) in arhivele cadastrale, dar si cartografierea acestuia pe harti si planuri cadastrale. In cartea funciara sunt cuprinse descrierea imobilelor si inscrierile care fac referire la drepturile personale si imobiliare, actele, faptele sau la raporturile juridice care au legatura cu imobilele.

Asadar, consemnarea in Cartea Funciara (intabularea) unui imobil, are aceeasi functie ca si cartea de identitate pe care o are persoana. Pentru moment, cadastrul si intabularea trebuie facute impreuna. Documentatiile cadastrale vor fi inscrise automat in Cartea Funciara.

Cand avem nevoie sa apelam o firma de cadastru si intabulare Giurgiu?

Operatiunile de cadastru si intabulare sunt obligatorii cand intocmiti acte notariale, in momentul in care se urmareste instrainarea unui imobil (schimb, vanzare-cumparare, donatie, etc), in momentul in care se vrea obtinerea unei ipoteci (de obicei in situatii cand se doreste contractarea unui credit ce urmeaza a fi garantata cu imobilul), cat si in cazurile unde se vrea primirea unei garantii asupra dreptului de proprietate a imobilului.

Costurile care apar in cadrul intocmirii cadastrului si intabularii sunt compuse din doua parti: onorariul platit catre de firma care compune documentatia cadastrala, si taxa legala platita la OCPI (Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara).

Cu ce se ocupa un birou de cadastru?

Daca veti angaja o companie de cadastru care are autorizatie de la OCPI / ANCPI, in vederea executarii unei lucrari cadastrale specifice unui studiu topografic sau de intabulare ori dezmembrare, ce operatiuni vor fi realizate in cadrul procesului?

In principiu, acel profesionist autorizat cadastral, topografic și geodezic ar trebui sa execute urmatoarele operatiuni:

  • analiza atenta a actelor de proprietate si indrumarea, acolo unde este cazul, pentru dobandirea altor acte in vederea completarii dosarului;
  • realizarea masuratorilor proprietatii ce va fi intabulata sau dezmembrata s.a.m.d. Daca specialistul nu face masuratoarea proprietatii, i se poate suspenda pentru trei luni dreptul de compunere a documentatiilor, iar in cazul celei de a doua suspendari in acelasi an se poate propune anularea autorizatiei specialistului.
  • compunerea dosarului cadastral in conformitate cu normele tehnice aflate in vigoare la momentul respectiv;
  • sa fie competent din punctul de vedere al pregatirii profesionale, capacitatii si experientei pentru efectuarea lucrarii pe care dumneavoastră ati solicitat-o;
  • sa fie capabil sa recunoasca atunci cand nu are posibilitatea sa realizeze lucrarea conform intelegerii initiale ori daca este pus in situatia de a nu respecta legislatia, motiv pentru care trebuie sa refuze lucrarea;
  • sa depuna dosarul si sa urmareasca desfasurarea evenimentelor, pana in momentul in care aceasta este avizata, si dupa aprobare sa o ofere proprietarului;
  • daca vor exista probleme pe parcurs, depasirea unor termene, sa ofere proprietarului detaliile necesare despre probleme, insa sa si incerce, cand este posibil, sa le rezolve atat timp cat atributiile ii permit acest lucru.

Firma de cadastru Giurgiu pe care ati angajat-o isi realizeaza operatiunile si pe teren, unde realizeaza masuratori, si la un birou, unde sunt realizate diferite activitati si calcule, precum realizarea documentatiilor, scrierea planurilor si releveelor.

Persoana autorizata cadastral (numit si cadastrist, geodez, topograf) este cel care alege timpul si locul unde se va executa activitatea, fie ca vorbim de munca de birou sau de teren.

Pentru efectuarea lucrarilor de masuratoare in teren, cadastristul va opera aparatura specifica, de tipul receptoarelor GPS, ori statiile totale, echipamente care realizeaza masurarea, si memorarea datelor masurate care apoi vor fi utilizate la intocmirea documentelor tehnice.

Odata ajuns la birou, profesionistul de la biroul cadastru introduce datele adunate in teren intr-un calculator (exista programe speciale folosite in acest sens). Apoi, detaliile sunt analizate de catre programele specializate, ceea ce va genera coordonatele finale pe baza masuratorilor inregistrate. Cu ajutorul coordonatelor se va intocmi documentatia tehnica.

In situatia in care vorbim despre intabularea unei constructii ori unui teren, este necesara realizarea unei documentatii cadastrale, semnata de cel autorizat. Aceasta documentatie este prezentata clientului, care trebuie sa o analizeze, apoi se va depune la OCPI unde urmeaza o noua verificare.

La OCPI se va astepta o perioada mai lunga pentru verificare (15-30 de zile), apoi, dupa acceptare, se returneaza impreuna cu un extras de carte funciara in care este inscrisa modificarea ori informatiile din dosarul cadastral.

De baza, acestea sunt operatiunile realizate de o firma de cadastru. Pe langa acestea ar putea sa existe si probleme care nu au fost luate in calcul, cu care este posibil sa va confruntati (obisnuita suprapunere a limitelor, solicitarea de documente suplimentare s.a.), insa fac parte din activitatea normala, cotidiana.

Va dorim insa ca sa nu va intalniti cu aceste probleme iar lucrarea comandata sa se efectueze in termenul stabilit initial!

Etichete: cadastru Giurgiu.