Cautati un profesionist in cadastru si intabulare in Focsani, iar un pret cat mai bun este important pentru Dvs?

 

Acum puteti obtine gratuit 5 oferte de pret de la profesionisti autorizati locali prin intermediul platformei Expert24 – iar Dvs o puteti alege pe cea mai avantajoasa! Rapid, comod, gratuit – tot ce trebuie sa faceti este sa completati formularul de cerere de oferta!

(*completarea formularului nu va obliga la nimic, ci doar constituie o cerere de oferta; daca nu sunteti multumit/a de oferte, puteti contacta oricand alte servicii)

Cadastru Focsani

Alaturati-va celor peste 3500 de clienti multumiti de colaborarea cu Expert24

Ce este cadastrul, ce este intabularea?

Cadastrul este reprezentat de toate lucrarile tehnice prin care se face identificarea unei locuinte sau cladiri si descrierea acesteia (casa, apartament, teren) in dosarele cadastrale, precum si descrierea acestuia in diferite harti si planuri cadastrale. In cartea funciara se include descrierea cladirilor si inscrierile care prezinta drepturile personale si imobiliare, precum si documentele sau faptele aflate in directa legatura cu situatia juridica a unui imobil.

Pe scurt, consemnarea in Cartea Funciara (intabularea) unei constructii, are aceeasi functie precum cartea de identitate detinuta de o persoana. Pentru moment, cadastrul si intabularea nu se pot face separat. Orice acte cadastrale se inscriu in acelasi timp si in Cartea Funciara.

In ce situatii trebuie sa apelam la o firma de cadastru si intabulare Focsani?

Operatiunile de cadastru si intabulare sunt obligatorii pentru actele notariale, atunci cand se doreste instrainarea unui imobil (schimb, vanzare-cumparare, donatie, etc), in cazul in care se vrea obtinerea unei ipoteci (cand imobilul se foloseste ca si garantie pentru a accesa un imprumut), dar si in cazurile unde se doreste o garantie sigura asupra dreptului de proprietate a imobilului.

Cheltuielile efectuate in vederea intocmirii cadastrului si intabularii sunt compuse din doua parti: onorariul care se plateste unei firme ce intocmeste documentatia cadastrala, si taxa perceputa de OCPI (Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara).

Ce face mai exact o firma de cadastru?

Atunci cand anagajati o companie de cadastru imputernicita de OCPI / ANCPI, in vederea executarii unei lucrari cadastrale de tipul unui studiu topografic sau de intabulare ori dezmembrare, ce fel de servicii va vor fi oferite?

In principiu, profesionistul care este autorizat cadastral, topografic și geodezic va realiza urmatoarele lucrari:

  • o verificare in detaliu a actelor de proprietate si indrumarea, de fiecare data cand e necesar, pentru intrarea in posesia altor acte in vederea finalizarii operatiunilor;
  • efectuarea tuturor masuratorilor constructiei ce urmeaza a se intabula, dezmembra s.a.m.d. In cazul in care persoana autorizata nu realizeaza masuratoarea proprietatii, acestuia ii poate fi suspendat pe o perioada de pana la 3 luni dreptul de intocmire a documentatiilor, iar la un numar de 2 suspendari in acelasi an se poate anula autorizatia acestuia.
  • compunerea documentelor cadastrale respectand normele tehnice pe baza legilor existente;
  • sa prezinte o pregatire profesionala de nivel inalt si capacitatea de a efectua lucrarea solicitata;
  • sa fie capabil sa recunoasca daca nu poate sa execute lucrarea asa cum a fost convenit ori daca ar trebui sa incalce legea in timpul realizarii atributiilor;
  • sa depuna dosarul si sa urmareasca desfasurarea evenimentelor, pana in clipa in care aceasta primeste avizele necesare, dupa care sa o predea catre proprietar;
  • atunci cand vor aparea probleme pe traseu, suprapuneri ale limitelor, sa explice beneficiarului situatie existenta, cat si sa incerce, cand este posibil, rezolvarea acestora, daca ele pot fi rezolvate de catre autorizat.

Compania de cadastru Focsani pe care ati angajat-o isi executa activitatile si pe teren, moment in care se fac masuratori si determinari, si la un birou, unde se vor face activitatile tehnice, calculele specifice, precum realizarea documentatiilor, compunerea planurilor si releveelor.

Profesionistul cadastral (numit si cadastrist, geodez, topograf) este cel care alege timpul si locul unde se va realiza activitatea, fie ca vorbim de munca de birou sau de teren.

Atunci cand se realizeaza masuratorile pe teren, cadastristul va opera aparatura specifica, de tipul receptoarelor GPS, ori statiile totale, aparatura cu care se face masurarea, si memorarea datelor masurate asa incat acestea sa poata fi folosite la intocmirea dosarului.

Dupa ce termina munca de teren, specialistul de la firma cadastru descarca in calculator datele culese din teren (pentru care se utilizeaza programe de specialitate). Apoi, detaliile sunt prelucrate de catre programele specializate, ceea ce va genera coordonatele finale pe baza masuratorilor inregistrate. Redactarea planului se realizeaza pe baza coordonatelor obtinute.

In situatia in care este vorba despre intabularea oricarei constructii sau teren, in prealabil se face o documentatie cadastrala, de catre cel autorizat. Aceasta documentatie este prezentata clientului, care o citeste si o semneaza, dupa care se depune la OCPI pentru verificare si receptionare.

La OCPI se va astepta o perioada mai lunga pentru verificare (15-30 de zile), iar ulterior, atunci cand se primeste aprobarea, se va transmite retur impreuna cu un extras de carte funciara in care este inscrisa schimbarea ori informatiile din dosarul cadastral.

In mare, aceste sunt activitatile pe care le face o firma de cadastru. Pe langa acestea ar putea sa existe si probleme care nu au fost luate in calcul, care pot sa apara uneori (obisnuita suprapunere a limitelor, solicitarea de documente suplimentare s.a.), dar acestea nu sunt situatii nemaintalnite.

Speram insa sa nu aveti niciodata probleme neastepta si orice operatiune sa fie realizata la termen!

Etichete: cadastru Focsani.