Cautati un profesionist in cadastru si intabulare in Fagaras, iar un pret cat mai bun este important pentru Dvs?

 

Acum puteti obtine gratuit 5 oferte de pret de la profesionisti autorizati locali prin intermediul platformei Expert24 – iar Dvs o puteti alege pe cea mai avantajoasa! Rapid, comod, gratuit – tot ce trebuie sa faceti este sa completati formularul de cerere de oferta!

(*completarea formularului nu va obliga la nimic, ci doar constituie o cerere de oferta; daca nu sunteti multumit/a de oferte, puteti contacta oricand alte servicii)

Servicii de cadastru, topografie si intabulare in Fagaras

Alaturati-va celor peste 3500 de clienti multumiti de colaborarea cu Expert24

Tot ceea ce trebuie sa stiti despre cadastru si intabulare

Cadastrul reprezinta totalitatea lucrarilor tehnice prin care se efectueaza descrierea si identificarea unui imobil si inregistrarea acestuia (casa, apartament, teren) in arhivele cadastrale, dar si cartografierea acestuia pe harti si planuri cadastrale. In cartea funciara sunt cuprinse caracterizarea imobilelor si inscrierile referitoare la drepturile personale si imobiliare, dar si orice raport de natura juridica, exprimat prin documente sau fapte, care este legat de acel imobil.

Pe scurt, consemnarea in Cartea Funciara (intabularea) unei constructii, urmareste aceeasi functionalitate ca si cartea de identitate detinuta de o persoana. Pentru moment, cadastrul si intabularea se fac doar impreuna. Toate documentele cadastrale se adauga in mod direct in Cartea Funciara.

In ce situatii trebuie sa apelam la o firma de cadastru si intabulare Fagaras?

Operatiunile de cadastru si intabulare sunt obligatorii in vederea intocmirii actelor notariale, in situatia in care se doreste vanzarea unui imobil (schimb, vanzare-cumparare, donatie, etc), daca se doreste ipotecarea imobilului (atunci cand un credit este garantat punand gaj imobilul), dar si in cazurile unde se doreste o garantie sigura asupra dreptului de proprietate a imobilului.

Costurile efectuate in vederea intocmirii cadastrului si intabularii au in componenta doua elemente: onorariul care se plateste unei firme ce compune documentatia cadastrala, si taxa perceputa de OCPI (Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara).

Care sunt serviciile pe care le ofera o firma de cadastru?

Daca veti angaja o firma de cadastru care are autorizatie de la OCPI / ANCPI, pentru a realiza lucrari cadastrale de tipul unui studiu topografic sau de intabulare ori dezmembrare, ce operatiuni vor fi realizate in cadrul procesului?

In principiu, acel profesionist autorizat cadastral, topografic și geodezic ar trebui sa execute urmatoarele lucrari:

  • o verificare in detaliu a documentelor de proprietate si ajutor, acolo unde este cazul, pentru intrarea in posesia altor acte in vederea finalizarii operatiunilor;
  • sa faca masuratorile imobilului ce va fi intabulata sau dezmembrata s.a.m.d. Atunci cand respectivul autorizat nu face masuratoarea proprietatii, i se poate suspenda pentru trei luni dreptul de intocmire a documentatiilor, iar in cazul celei de a doua suspendari in acelasi an se poate anula autorizatia acestuia.
  • realizarea documentelor cadastrale avand in vedere normele tehnice conform legislatiei in vigoare;
  • sa prezinte o pregatire profesionala de nivel inalt si capacitatea de a efectua lucrarea solicitata;
  • sa fie capabil sa recunoasca daca nu are posibilitatea sa realizeze lucrarea asa cum a fost convenit ori daca este pus in situatia de a nu respecta legislatia, motiv pentru care trebuie sa refuze lucrarea;
  • sa se ocupe de depunerea documentatiei si alte solicitari care apar pe parcurs, pana in momentul in care aceasta primeste aprobare, iar la final sa fie predata beneficiarului;
  • daca apar unele probleme pe parcurs, depasirea unor termene, sa explice beneficiarului situatie existenta, insa sa si incerce, cand este posibil, sa le rezolve atat timp cat atributiile ii permit acest lucru.

Compania de cadastru Fagaras pe care ati angajat-o isi realizeaza operatiunile si pe teren, acolo unde se executa determinarile si se ridica masuratorile, si la un birou, unde se vor face activitatile tehnice, calculele specifice, spre exemplu realizarea documentatiilor, redactarea planurilor si releveelor.

Specialistul cadastral (numit si cadastrist, geodez, topograf) este cel care hotaraste momentul si locul unde se va realiza activitatea, fie ca vorbim de munca de birou sau de teren.

Atunci cand se realizeaza masuratorile pe teren, cadastristul utilizeaza aparatura de specialitate, spre exemplu aparatura GPS, ori statiile totale, aparate care executa si masurarea, si memorarea datelor masurate asa incat acestea sa poata fi folosite la intocmirea dosarului.

Dupa ce termina munca de teren, topograful de la biroul cadastru introduce in calculator datele culese din teren (poate folosi in acest sens softuri specializate). Ulterior, detaliile sunt analizate cu ajutorul unor programe speciale, iar in final se obtin coordonatele geodezice. Cu aceste coordonate se va incepe redactarea planului sau hartii.

In cazul in care se are in vedere intabularea oricarei constructii sau teren, este necesara realizarea unei documentatii cadastrale, semnata de cel autorizat. Aceasta documentatie este prezentata clientului, care trebuie sa o analizeze, apoi se va depune la OCPI unde urmeaza o noua verificare.

La OCPI verificarea dureaza mai multe zile (15-30 de zile), apoi, atunci cand se primeste aprobarea, se inapoiaza alaturi de un extras de carte funciara in care este inscrisa schimbarea ori informatiile din documentatia cadastrala.

De baza, acestea sunt operatiunile realizate de o firma de cadastru. Aici pot sa se adauge diverse situatii si probleme imprevizibile, cu care este posibil sa va confruntati (obisnuita suprapunere a limitelor, solicitarea de documente suplimentare s.a.), dar acestea nu sunt situatii nemaintalnite.

Va dorim insa ca sa nu va intalniti cu aceste probleme iar lucrarea comandata sa se efectueze in termenul stabilit initial!

Etichete: cadastru Fagaras.