Cautati un profesionist in cadastru si intabulare in Cugir, iar un pret cat mai bun este important pentru Dvs?

 

Acum puteti obtine gratuit 5 oferte de pret de la profesionisti autorizati locali prin intermediul platformei Expert24 – iar Dvs o puteti alege pe cea mai avantajoasa! Rapid, comod, gratuit – tot ce trebuie sa faceti este sa completati formularul de cerere de oferta!

(*completarea formularului nu va obliga la nimic, ci doar constituie o cerere de oferta; daca nu sunteti multumit/a de oferte, puteti contacta oricand alte servicii)

Servicii de cadastru, topografie si intabulare in Cugir

Alaturati-va celor peste 3500 de clienti multumiti de colaborarea cu Expert24

Tot ceea ce trebuie sa stiti despre cadastru si intabulare

Cadastrul include toate lucrarile de tip tehnic prin intermediul carora se efectueaza identificarea unei locuinte sau cladiri si descrierea acesteia (casa, apartament, teren) in documentele cadastrale, precum si reprezentarea acestuia cu ajutorul hartilor si planuri cadastrale. Cartea funciara cuprinde descrierea imobilelor si inscrierile referitoare la drepturile personale si imobiliare, actele, faptele sau la raporturile juridice care au legatura cu imobilele.

Asadar, consemnarea in Cartea Funciara (intabularea) unei constructii, urmareste aceeasi functionalitate ca si cartea de identitate pentru o persoana. Pentru moment, cadastrul si intabularea trebuie facute impreuna. Documentatiile cadastrale se adauga in mod direct in Cartea Funciara.

Care sunt situatiile in care va trebui sa contactam un birou de cadastru si intabulare Cugir?

Operatiunile de cadastru si intabulare sunt foarte importante pentru actele notariale, atunci cand se are in vedere vanzarea unui imobil (schimb, vanzare-cumparare, donatie, etc), in momentul in care se vrea ipotecarea imobilului (cand imobilul se foloseste ca si garantie pentru a accesa un imprumut), cat si in momentele unde se vrea o garantie sigura asupra dreptului de proprietate a imobilului.

Costurile efectuate in vederea intocmirii cadastrului si intabularii au doua componente: onorariul care se plateste unei firme ce intocmeste documentatia cadastrala, si taxa perceputa de OCPI (Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara).

Care sunt serviciile pe care le ofera o firma de cadastru?

Atunci cand anagajati o companie de cadastru autorizata de OCPI / ANCPI, pentru a executa lucrari cadastrale de tipul unui studiu topografic sau de intabulare ori dezmembrare, ce operatiuni vor fi realizate in cadrul procesului?

In principiu, acel profesionist autorizat cadastral, topografic și geodezic ar trebui sa execute urmatoarele lucrari:

  • analizarea in detaliu a documentelor de proprietate si ajutor, de fiecare data cand e necesar, pentru intrarea in posesia altor documente in vederea finalizarii operatiunilor;
  • realizarea masuratorilor proprietatii ce se va intabula sau dezmembra s.a.m.d. In cazul in care specialistul nu efectueaza masuratoarea proprietatii, i se poate suspenda pentru trei luni dreptul de intocmire a documentatiilor, iar la un numar de 2 suspendari in acelasi an se va propune chiar anularea autorizatiei respectivului.
  • compunerea documentelor cadastrale respectand normele tehnice pe baza legilor existente;
  • sa detina un nivel de competenta profesionala ridicata si sa aiba experienta necesara pentru a realiza lucrarea in cauza;
  • sa aiba capacitatea de a recunoaste atunci cand nu are posibilitatea sa realizeze lucrarea asa cum a fost convenit ori daca ar trebui sa incalce legea in timpul realizarii atributiilor;
  • sa depuna documentatia intocmita si sa o urmareasca in trecerea sa prin toate stadiile circuitului, pana cand aceasta primeste avizele necesare, iar la final sa fie predata beneficiarului;
  • atunci cand apar unele probleme pe parcurs, depasirea unor termene, sa explice beneficiarului situatie existenta, cat si sa incerce, atunci cand se poate, sa le rezolve atat timp cat atributiile ii permit acest lucru.

Firma de cadastru Cugir pe care ati angajat-o isi realizeaza activitatile si pe teren, acolo unde se executa determinarile si se ridica masuratorile, si la un birou, unde sunt realizate diferite activitati si calcule, spre exemplu realizarea dosarului, scrierea planurilor si releveelor.

Persoana autorizata cadastral (denumit cadastrist, geodez, topograf) este cel care hotaraste momentul si locul unde se va realiza activitatea, atat pe teren, cat si la birou.

Pentru efectuarea lucrarilor de masuratoare in teren, cadastristul foloseste echipamente de specialitate, spre exemplu aparatura GPS, ori statiile totale, aparatura cu care se face masurarea, si memorarea datelor masurate care apoi vor fi utilizate la intocmirea documentelor tehnice.

Odata ajuns la birou, profesionistul de la compania cadastru descarca intr-un sistem informatic datele (exista programe speciale folosite in acest sens). Dupa aceea, detaliile sunt analizate folosind softuri speciale, iar in final se obtin coordonatele geodezice. Redactarea planului se realizeaza pe baza coordonatelor obtinute.

In cazul in care se are in vedere intabularea unui teren sau a unui imobil, etapa aceasta este precedata de o realizare de documentatie cadastrala redactata si apoi semnata de catre persoana autorizata. Documentatia se prezinta clientului, care o citeste si o semneaza, apoi se va depune la OCPI unde va fi verificata.

La OCPI se verifica vreme de cateva zile (15-30 de zile), apoi, dupa acceptare, se returneaza impreuna cu un extras de carte funciara in care este inscrisa modificarea ori datele din documentatia cadastrala.

De baza, acestea sunt operatiunile realizate de o firma de cadastru. Pe langa acestea ar putea sa existe si probleme care nu au fost luate in calcul, cu care este posibil sa va confruntati (obisnuita suprapunere a limitelor, solicitarea de documente suplimentare s.a.), dar acestea nu sunt situatii nemaintalnite.

Va dorim insa ca sa nu va intalniti cu aceste probleme iar lucrarea comandata sa se efectueze in termenul stabilit initial!

Etichete: cadastru Cugir.