Cautati un profesionist in cadastru si intabulare in Craiova, iar un pret cat mai bun este important pentru Dvs?

 

Acum puteti obtine gratuit 5 oferte de pret de la profesionisti autorizati locali prin intermediul platformei Expert24 – iar Dvs o puteti alege pe cea mai avantajoasa! Rapid, comod, gratuit – tot ce trebuie sa faceti este sa completati formularul de cerere de oferta!

(*completarea formularului nu va obliga la nimic, ci doar constituie o cerere de oferta; daca nu sunteti multumit/a de oferte, puteti contacta oricand alte servicii)

Cadastru Craiova

Alaturati-va celor peste 3500 de clienti multumiti de colaborarea cu Expert24

Tot ceea ce trebuie sa stiti despre cadastru si intabulare

Cadastrul reprezinta totalitatea lucrarilor tehnice cu care se efectueaza descrierea si identificarea unui imobil si inregistrarea acestuia (casa, apartament, teren) in dosarele cadastrale, precum si reprezentarea acestuia cu ajutorul hartilor si planuri cadastrale. In cartea funciara se include expunerea imobilelor si inscrierile referitoare la drepturile personale si imobiliare, dar si orice raport de natura juridica, exprimat prin documente sau fapte, care este legat de acel imobil.

Asadar, inregistrarea in Cartea Funciara (intabularea) unei constructii, urmareste aceeasi functionalitate precum cartea de identitate pentru o persoana. In momentul de fata, cadastrul si intabularea nu se pot face separat. Documentatiile cadastrale vor fi inscrise in mod direct in Cartea Funciara.

In ce situatii trebuie sa apelam la o firma de cadastru si intabulare Craiova?

Operatiunile de cadastru si intabulare sunt necesare pentru actele notariale, in momentul in care se urmareste instrainarea imobilului (schimb, vanzare-cumparare, donatie, etc), daca se intentioneaza obtinerea unei ipoteci (cand imobilul se foloseste ca si garantie pentru a accesa un imprumut), cat si pentru situatiile unde se doreste o garantie sigura asupra dreptului de proprietate a imobilului.

Cheltuielile necesare intocmirii cadastrului si intabularii au in componenta doua elemente: onorariul achitat unui birou care compune documentatia cadastrala, si taxa legala platita la OCPI (Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara).

Cu ce se ocupa un birou de cadastru?

Daca veti angaja o companie de cadastru care are autorizatie de la OCPI / ANCPI, in vederea executarii unei lucrari cadastrale specifice unui studiu topografic sau de intabulare ori dezmembrare, ce activitati va puteti astepta sa fie executate?

De obicei, specialistul care este autorizat cadastral, topografic și geodezic va realiza urmatoarele lucrari:

  • analiza atenta a actelor de proprietate si ajutor, atunci cand trebuie, pentru obtinerea altor acte in vederea finalizarii operatiunilor;
  • realizarea masuratorilor imobilului ce va fi intabulata sau dezmembrata s.a.m.d. Atunci cand persoana autorizata nu realizeaza masuratoarea proprietatii, acestuia ii poate fi suspendat pe o perioada de pana la 3 luni dreptul de compunere a documentatiilor, iar in cazul celei de a doua suspendari in acelasi an se poate anula autorizatia acestuia.
  • realizarea documentelor cadastrale avand in vedere normele tehnice aflate in vigoare la momentul respectiv;
  • sa prezinte o pregatire profesionala de nivel inalt si capacitatea de a efectua lucrarea solicitata;
  • sa aiba capacitatea de a recunoaste atunci cand nu are posibilitatea sa realizeze lucrarea conform intelegerilor convenite ori daca este solicitat la nerespectarea legislatiei din domeniu, si sa refuze astfel lucrarea;
  • sa se ocupe de depunerea documentatiei si alte solicitari care apar pe parcurs, pana cand aceasta primeste avizele necesare, iar la final sa fie predata beneficiarului;
  • daca apar unele probleme pe traseu, suprapuneri ale limitelor, sa ofere proprietarului detaliile necesare despre probleme, cat si sa incerce, atunci cand se poate, sa le remedieze conform legii.

Firma de cadastru Craiova contractata isi desfasoara activitatile si pe teren, unde realizeaza masuratori, si la un birou, unde sunt realizate diferite activitati si calcule, ca si realizarea dosarului, compunerea planurilor si releveelor.

Specialistul cadastral (cunoscut si sub denumirile de cadastrist, geodez, topograf) este cel care hotaraste momentul si locul unde se va realiza activitatea, atat pe teren, cat si la birou.

Atunci cand se realizeaza masuratorile pe teren, cadastristul utilizeaza aparatura de specialitate, de tipul receptoarelor GPS, ori statiile totale, aparatura cu care se face masurarea, si memorarea datelor masurate asa incat acestea sa poata fi folosite la intocmirea dosarului.

Odata ajuns la birou, specialistul de la compania cadastru introduce intr-un sistem informatic datele (poate folosi in acest sens softuri specializate). Ulterior, informatiile sunt prelucrate de catre programele specializate, rezultatul fiind generarea coordonatelor finale ale masuratorilor efectuate. Redactarea planului se realizeaza pe baza coordonatelor obtinute.

In cazul in care vorbim despre intabularea unui teren sau a unui imobil, etapa aceasta este precedata de o realizare de documentatie cadastrala redactata si apoi semnata de catre persoana autorizata. Aceasta documentatie este prezentata clientului, care o analizeaza si o semneaaz, dupa care se depune la OCPI unde va fi verificata.

La OCPI verificarea dureaza mai multe zile (15-30 de zile), apoi, daca este acceptata, se va transmite retur insotita de un extras de carte funciara unde este inscrisa modificarea ori datele din dosarul cadastral.

Cam aceasta este activitatea firmei de cadastru. Aici pot sa se adauge diverse situatii si probleme imprevizibile, care pot sa apara uneori (obisnuita suprapunere a limitelor, solicitarea de documente suplimentare s.a.), insa ele se pot rezolva fara probleme, fiind ceva comun.

Va dorim insa ca sa nu va intalniti cu aceste probleme iar lucrarea comandata sa se efectueze in termenul stabilit initial!

Etichete: cadastru Craiova.