Cautati un profesionist in cadastru si intabulare in Constanta, iar un pret cat mai bun este important pentru Dvs?

 

Acum puteti obtine gratuit 5 oferte de pret de la profesionisti autorizati locali prin intermediul platformei Expert24 – iar Dvs o puteti alege pe cea mai avantajoasa! Rapid, comod, gratuit – tot ce trebuie sa faceti este sa completati formularul de cerere de oferta!

(*completarea formularului nu va obliga la nimic, ci doar constituie o cerere de oferta; daca nu sunteti multumit/a de oferte, puteti contacta oricand alte servicii)

Cadastru Constanta

Alaturati-va celor peste 3500 de clienti multumiti de colaborarea cu Expert24

Tot ceea ce trebuie sa stiti despre cadastru si intabulare

Cadastrul este reprezentat de toate lucrarile tehnice prin intermediul carora se face identificarea, masurarea, descrierea si inregistrarea unui imobil (casa, apartament, teren) in dosarele cadastrale, precum si reprezentarea acestuia pe harti si planuri cadastrale. Cartea funciara cuprinde expunerea cladirilor si inscrierile referitoare la drepturile personale si imobiliare, dar si orice raport de natura juridica, exprimat prin documente sau fapte, care este legat de acel imobil.

In fapt, consemnarea in Cartea Funciara (intabularea) unui imobil, prezinta acelasi rol precum cartea de identitate detinuta de o persoana. Pentru moment, cadastrul si intabularea trebuie facute impreuna. Documentatiile cadastrale vor fi inscrise in mod direct in Cartea Funciara.

In ce situatii trebuie sa apelam la o firma de cadastru si intabulare Constanta?

Operatiunile de cadastru si intabulare sunt foarte importante cand intocmiti acte notariale, in momentul in care se doreste instrainarea imobilului (schimb, vanzare-cumparare, donatie, etc), daca se doreste obtinerea unei ipoteci (atunci cand un credit este garantat punand gaj imobilul), cat si in cazurile unde se doreste o garantie sigura asupra dreptului de proprietate a imobilului.

Costurile necesare intocmirii cadastrului si intabularii sunt compuse din doua parti: onorariul platit catre de firma care realizeaza documentatia cadastrala, si taxa perceputa de OCPI (Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara).

Cu ce se ocupa un birou de cadastru?

Atunci cand anagajati o firma de cadastru autorizata de OCPI / ANCPI, pentru a executa lucrari cadastrale specifice unui studiu topografic sau de intabulare ori dezmembrare, ce activitati va puteti astepta sa fie executate?

In general, acel profesionist autorizat cadastral, topografic și geodezic ar trebui sa execute urmatoarele lucrari:

  • analizarea in detaliu a actelor de proprietate si ajutor, atunci cand trebuie, pentru dobandirea altor documente in vederea completarii dosarului;
  • realizarea masuratorilor imobilului ce urmeaza a se intabula, dezmembra s.a.m.d. In cazul in care specialistul nu realizeaza masuratoarea proprietatii, acesta risca suspendarea de pana la 3 luni a dreptului de realizare a documentatiilor, iar daca mai apare o suspendare in acelasi an se poate anula autorizatia acestuia.
  • compunerea dosarului cadastral in conformitate cu normele tehnice aflate in vigoare la momentul respectiv;
  • sa fie competent din punctul de vedere al pregatirii profesionale, capacitatii si experientei pentru efectuarea lucrarii pe care dumneavoastră ati solicitat-o;
  • sa fie capabil sa recunoasca daca nu poate sa execute lucrarea conform intelegerilor convenite ori daca este solicitat la nerespectarea legislatiei din domeniu, si sa refuze astfel lucrarea;
  • sa se ocupe de depunerea documentatiei si alte solicitari care apar pe parcurs, pana cand aceasta este avizata, si dupa aprobare sa o ofere proprietarului;
  • daca vor aparea probleme pe traseu, suprapuneri ale limitelor, sa ofere proprietarului detaliile necesare despre probleme, insa sa si incerce, atat cat este posibil, sa le rezolve atat timp cat atributiile ii permit acest lucru.

Firma de cadastru Constanta contractata isi executa activitatile si pe teren, unde realizeaza masuratori, si la un birou, unde se vor face activitatile tehnice, calculele specifice, ca si efectuarea dosarului, compunerea planurilor si releveelor.

Persoana autorizata cadastral (numit si cadastrist, geodez, topograf) este cel care alege timpul si locul unde se va executa activitatea, fie ca vorbim de munca de birou sau de teren.

Pentru efectuarea lucrarilor de masuratoare in teren, cadastristul foloseste echipamente de specialitate, gen receptorul GPS, ori statiile totale, aparate care executa si masurarea, si memorarea datelor masurate asa incat acestea sa poata fi folosite la intocmirea dosarului.

Dupa ce termina munca de teren, specialistul de la biroul cadastru descarca in calculator datele culese din teren (pentru care se utilizeaza programe de specialitate). Dupa aceea, datele sunt prelucrate cu ajutorul unor programe speciale, rezultatul fiind generarea coordonatelor finale ale masuratorilor efectuate. Cu ajutorul coordonatelor se va intocmi documentatia tehnica.

In situatia in care este vorba despre intabularea unui teren sau a unui imobil, etapa aceasta este precedata de o realizare de documentatie cadastrala redactata si apoi semnata de catre persoana autorizata. Dosarul realizat se pune la dispozitia beneficiarului, care trebuie sa o analizeze, dupa care se depune la OCPI unde urmeaza o noua verificare.

La OCPI verificarea dureaza mai multe zile (15-30 de zile), apoi, atunci cand se primeste aprobarea, se va transmite retur impreuna cu un extras de carte funciara unde este inscrisa modificarea ori informatiile din respectiva documentatie cadastrala.

Cam aceasta este activitatea firmei de cadastru. Desigur, pot sa apara si situatii neprevazute, cu care este posibil sa va confruntati (obisnuita suprapunere a limitelor, solicitarea de documente suplimentare s.a.), insa fac parte din activitatea normala, cotidiana.

Avem speranta ca nu va veti confrunta cu astfel de situatii si lucrarea va fi predata la termen!

Etichete: cadastru Constanta.