Cautati un profesionist in cadastru si intabulare in Cluj, iar un pret cat mai bun este important pentru Dvs?

 

Acum puteti obtine gratuit 5 oferte de pret de la profesionisti autorizati locali prin intermediul platformei Expert24 – iar Dvs o puteti alege pe cea mai avantajoasa! Rapid, comod, gratuit – tot ce trebuie sa faceti este sa completati formularul de cerere de oferta!

(*completarea formularului nu va obliga la nimic, ci doar constituie o cerere de oferta; daca nu sunteti multumit/a de oferte, puteti contacta oricand alte servicii)

Cadastru Cluj

Alaturati-va celor peste 3500 de clienti multumiti de colaborarea cu Expert24

Tot ceea ce trebuie sa stiti despre cadastru si intabulare

Cadastrul este reprezentat de toate lucrarile tehnice cu care se face identificarea unei locuinte sau cladiri si descrierea acesteia (casa, apartament, teren) in dosarele cadastrale, precum si reprezentarea acestuia in diferite harti si planuri cadastrale. In cartea funciara se include expunerea cladirilor si inscrierile care prezinta drepturile reale imobiliare, la drepturile personale, dar si orice raport de natura juridica, exprimat prin documente sau fapte, care este legat de acel imobil.

Asadar, inscrierea in Cartea Funciara (intabularea) unui imobil, prezinta acelasi rol ca si cartea de identitate detinuta de o persoana. Pentru moment, cadastrul si intabularea se fac doar impreuna. Orice acte cadastrale se adauga in mod direct in Cartea Funciara.

Cand avem nevoie sa apelam o firma de cadastru si intabulare Cluj?

Serviciile de cadastru si intabulare sunt obligatorii cand intocmiti acte notariale, in momentul in care se urmareste instrainarea unui imobil (schimb, vanzare-cumparare, donatie, etc), in momentul in care se intentioneaza obtinerea unei ipoteci (cand imobilul se foloseste ca si garantie pentru a accesa un imprumut), cat si in cazurile unde se doreste primirea unei garantii asupra dreptului de proprietate a imobilului.

Costurile necesare intocmirii cadastrului si intabularii sunt compuse din doua parti: onorariul care se plateste unei firme ce compune documentatia cadastrala, si taxa perceputa de OCPI (Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara).

Care sunt serviciile pe care le ofera o firma de cadastru?

In momentul in care contractati un birou de cadastru autorizata de OCPI / ANCPI, pentru a executa lucrari cadastrale de tipul unui studiu topografic sau de intabulare ori dezmembrare, ce operatiuni vor fi realizate in cadrul procesului?

De obicei, acel profesionist autorizat cadastral, topografic și geodezic ar trebui sa execute urmatoarele operatiuni:

  • analizarea in detaliu a actelor de proprietate si indrumarea, atunci cand trebuie, pentru dobandirea altor documente in vederea completarii dosarului;
  • efectuarea tuturor masuratorilor imobilului ce urmeaza a se intabula, dezmembra s.a.m.d. Atunci cand respectivul autorizat nu realizeaza masuratoarea proprietatii, i se poate suspenda pentru trei luni dreptul de intocmire a documentatiilor, iar la un numar de 2 suspendari in acelasi an se va propune chiar anularea autorizatiei respectivului.
  • compunerea documentatiei cadastrale in conformitate cu normele tehnice aflate in vigoare la momentul respectiv;
  • sa fie competent din punctul de vedere al pregatirii profesionale, capacitatii si experientei pentru efectuarea lucrarii pe care dumneavoastră ati solicitat-o;
  • sa fie capabil sa recunoasca daca nu este capabil sa execute lucrarea conform intelegerii initiale ori daca ar trebui sa incalce legea in timpul realizarii atributiilor;
  • sa depuna dosarul si sa urmareasca desfasurarea evenimentelor, pana cand aceasta este avizata, dupa care sa o predea catre proprietar;
  • in momentul in care apar unele probleme pe parcurs, suprapuneri ale limitelor, sa explice beneficiarului situatie existenta, insa sa si incerce, cand este posibil, sa le rezolve atat timp cat atributiile ii permit acest lucru.

Firma de cadastru Cluj contractata isi realizeaza operatiunile si pe teren, unde realizeaza masuratori, si la un birou, unde se vor face activitatile tehnice, calculele specifice, precum realizarea documentatiilor, compunerea planurilor si releveelor.

Specialistul cadastral (denumit cadastrist, geodez, topograf) este cel care alege timpul si locul unde se va desfasura activitatea, atat pe teren, cat si la birou.

In vederea realizarii masuratorilor, cadastristul utilizeaza aparatura de specialitate, spre exemplu aparatura GPS, ori statiile totale, aparate care executa si masurarea, si memorarea datelor masurate care apoi vor fi utilizate la intocmirea documentelor tehnice.

Odata ajuns la birou, profesionistul de la biroul cadastru descarca in calculator datele culese din teren (pentru care se utilizeaza programe de specialitate). Ulterior, datele sunt prelucrate folosind softuri speciale, iar in final se obtin coordonatele geodezice. Cu aceste coordonate se va incepe redactarea planului sau hartii.

In momentul in care vorbim despre intabularea unui teren sau a unui imobil, este necesara realizarea unei documentatii cadastrale, semnata de cel autorizat. Aceasta documentatie este prezentata clientului, care trebuie sa o analizeze, dupa care se depune la OCPI unde urmeaza o noua verificare.

La OCPI verificarea dureaza mai multe zile (15-30 de zile), iar ulterior, atunci cand se primeste aprobarea, se inapoiaza impreuna cu un extras de carte funciara in care este inscrisa modificarea ori datele din dosarul cadastral.

In mare, aceste sunt activitatile pe care le face o firma de cadastru. Desigur, pot sa apara si situatii neprevazute, ce s-ar putea sa apara din cand in cand (obisnuita suprapunere a limitelor, solicitarea de documente suplimentare s.a.), dar acestea nu sunt situatii nemaintalnite.

Va dorim insa ca sa nu va intalniti cu aceste probleme iar lucrarea comandata sa se efectueze in termenul stabilit initial!

Etichete: cadastru Cluj.