Cautati un profesionist in cadastru si intabulare, iar un pret cat mai bun este important pentru Dvs?

Acum puteti obtine gratuit 5 oferte de pret de la profesionisti autorizati locali prin intermediul platformei Expert24 – iar Dvs o puteti alege pe cea mai avantajoasa! Rapid, comod, gratuit – tot ce trebuie sa faceti este sa completati formularul de cerere de oferta!

(*completarea formularului nu va obliga la nimic, ci doar constituie o cerere de oferta; daca nu sunteti multumit/a de oferte, puteti contacta oricand alte servicii)

Servicii de cadastru, topografie si intabulare in Caracal

Alaturati-va celor peste 3500 de clienti multumiti de colaborarea cu Expert24

Aflati toate detaliile despre cadastru si intabularea

Cadastrul este reprezentat de toate lucrarile tehnice prin care se realizeaza identificarea unei locuinte sau cladiri si descrierea acesteia (casa, apartament, teren) in dosarele cadastrale, dar si descrierea acestuia pe harti si planuri cadastrale. In cartea funciara sunt cuprinse expunerea constructiilor si inscrierile referitoare la drepturile reale imobiliare, la drepturile personale, actele, faptele sau la raporturile juridice care au legatura cu imobilele.

Asadar, consemnarea in Cartea Funciara (intabularea) unui imobil, are aceeasi functie precum cartea de identitate detinuta de o persoana. In prezent, cadastrul si intabularea nu se pot face separat. Documentatiile cadastrale vor fi inscrise automat in Cartea Funciara.

Cand avem nevoie sa apelam o firma de cadastru si intabulare Caracal?

Serviciile de cadastru si intabulare sunt foarte importante in vederea intocmirii actelor notariale, in momentul in care se urmareste vanzarea unui imobil (schimb, vanzare-cumparare, donatie, etc), daca se intentioneaza ipotecarea imobilului (atunci cand un credit este garantat punand gaj imobilul), cat si in cazurile unde se doreste primirea unei garantii asupra dreptului de proprietate a imobilului.

Costurile care apar in cadrul intocmirii cadastrului si intabularii au doua componente: onorariul platit catre de firma care realizeaza documentatia cadastrala, si taxa perceputa de OCPI (Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara).

Ce face mai exact o firma de cadastru?

Daca veti angaja o firma de cadastru imputernicita de OCPI / ANCPI, in vederea executarii unei lucrari cadastrale specifice unui studiu topografic sau de intabulare ori dezmembrare, ce activitati va puteti astepta sa fie executate?

In principiu, profesionistul care este autorizat cadastral, topografic și geodezic trebuie sa execute urmatoarele lucrari:

  • o verificare in detaliu a actelor de proprietate si ajutor, de fiecare data cand e necesar, pentru intrarea in posesia altor acte in vederea realizarii lucrarii;
  • realizarea masuratorilor proprietatii ce se va intabula sau dezmembra s.a.m.d. Daca respectivul autorizat nu face masuratoarea proprietatii, acestuia ii poate fi suspendat pe o perioada de pana la 3 luni dreptul de intocmire a documentatiilor, iar in cazul celei de a doua suspendari in acelasi an se poate propune anularea autorizatiei specialistului.
  • intocmirea documentelor cadastrale avand in vedere normele tehnice pe baza legilor existente;
  • sa fie competent din punctul de vedere al pregatirii profesionale, capacitatii si experientei pentru efectuarea lucrarii pe care dumneavoastră ati solicitat-o;
  • sa fie capabil sa recunoasca in cazul in care nu are posibilitatea sa realizeze lucrarea conform intelegerilor convenite ori daca ar trebui sa incalce legea in timpul realizarii atributiilor;
  • sa se ocupe de depunerea documentatiei si alte solicitari care apar pe parcurs, pana cand aceasta primeste avizele necesare, si dupa aprobare sa o ofere proprietarului;
  • atunci cand vor exista probleme pe traseu, suprapuneri ale limitelor, sa ofere proprietarului detaliile necesare despre probleme, insa sa si incerce, atat cat este posibil, rezolvarea acestora, daca ele pot fi rezolvate de catre autorizat.

Firma de cadastru Caracal pe care ati angajat-o isi executa activitatile si pe teren, unde realizeaza masuratori, si la un birou, unde sunt realizate diferite activitati si calcule, spre exemplu efectuarea dosarului, scrierea planurilor si releveelor.

Specialistul cadastral (cunoscut si sub denumirile de cadastrist, geodez, topograf) este cel care alege timpul si locul unde se va executa activitatea, fie ca vorbim de munca de birou sau de teren.

Pentru efectuarea lucrarilor de masuratoare in teren, cadastristul va opera aparatura specifica, de tipul receptoarelor GPS, ori statiile totale, aparatura cu care se face masurarea, si memorarea datelor masurate care apoi vor fi utilizate la intocmirea documentelor tehnice.

Odata ajuns la birou, specialistul de la compania cadastru introduce datele adunate in teren intr-un calculator (pentru care se utilizeaza programe de specialitate). Apoi, informatiile sunt prelucrate folosind softuri speciale, rezultatul fiind generarea coordonatelor finale ale masuratorilor efectuate. Cu ajutorul coordonatelor se va intocmi documentatia tehnica.

In momentul in care vorbim despre intabularea unei constructii ori unui teren, etapa aceasta este precedata de o realizare de documentatie cadastrala redactata si apoi semnata de catre persoana autorizata. Documentatia se prezinta clientului, care o analizeaza si o semneaaz, apoi se va depune la OCPI unde va fi verificata.

La OCPI se va astepta o perioada mai lunga pentru verificare (15-30 de zile), dupa care, atunci cand se primeste aprobarea, se inapoiaza alaturi de un extras de carte funciara in care se regaseste modificarea ori informatiile din respectiva documentatie cadastrala.

Cam aceasta este activitatea firmei de cadastru. Pe langa acestea ar putea sa existe si probleme care nu au fost luate in calcul, care pot sa apara uneori (obisnuita suprapunere a limitelor, solicitarea de documente suplimentare s.a.), dar acestea nu sunt situatii nemaintalnite.

Va dorim insa ca sa nu va intalniti cu aceste probleme iar lucrarea comandata sa se efectueze in termenul stabilit initial!

Etichete: cadastru Caracal.