Cautati un profesionist in cadastru si intabulare in sectorul 2, iar un pret cat mai bun este important pentru Dvs?

 

Acum puteti obtine gratuit 5 oferte de pret de la profesionisti autorizati locali prin intermediul platformei Expert24 – iar Dvs o puteti alege pe cea mai avantajoasa! Rapid, comod, gratuit – tot ce trebuie sa faceti este sa completati formularul de cerere de oferta!

(*completarea formularului nu va obliga la nimic, ci doar constituie o cerere de oferta; daca nu sunteti multumit/a de oferte, puteti contacta oricand alte servicii)

Cadastru sector 2

Alaturati-va celor peste 3500 de clienti multumiti de colaborarea cu Expert24

Ce este cadastrul, ce este intabularea?

Cadastrul include toate lucrarile de tip tehnic prin intermediul carora se efectueaza identificarea, masurarea, descrierea si inregistrarea unui imobil (casa, apartament, teren) in arhivele cadastrale, precum si cartografierea acestuia in diferite harti si planuri cadastrale. Cartea funciara cuprinde descrierea cladirilor si inscrierile care prezinta drepturile personale si imobiliare, actele, faptele sau la raporturile juridice care au legatura cu imobilele.

Asadar, consemnarea in Cartea Funciara (intabularea) unei cladiri, urmareste aceeasi functionalitate precum cartea de identitate pentru o persoana. Pentru moment, cadastrul si intabularea nu se pot face separat. Orice acte cadastrale vor fi inscrise in mod direct in Cartea Funciara.

In ce situatii trebuie sa apelam la o firma de cadastru si intabulare sector 2?

Operatiunile de cadastru si intabulare sunt foarte importante pentru actele notariale, in momentul in care se urmareste vanzarea imobilului (schimb, vanzare-cumparare, donatie, etc), in cazul in care se doreste accesarea unui credit ipotecar (de obicei in situatii cand se doreste contractarea unui credit ce urmeaza a fi garantata cu imobilul), cat si in cazurile unde se vrea primirea unei garantii asupra dreptului de proprietate a imobilului.

Cheltuielile care apar in cadrul intocmirii cadastrului si intabularii au in componenta doua elemente: onorariul platit catre de firma care intocmeste documentatia cadastrala, si taxa obligatorie catre OCPI (Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara).

Care sunt serviciile pe care le ofera o firma de cadastru?

Daca veti angaja o firma de cadastru autorizata de OCPI / ANCPI, in vederea executarii unei lucrari cadastrale de tipul unui studiu topografic sau de intabulare ori dezmembrare, ce fel de servicii va vor fi oferite?

De obicei, specialistul care este autorizat cadastral, topografic și geodezic trebuie sa execute urmatoarele operatiuni:

  • analiza atenta a documentelor de proprietate si indrumarea, acolo unde este cazul, pentru dobandirea altor documente in vederea finalizarii operatiunilor;
  • realizarea masuratorilor imobilului ce se va intabula sau dezmembra s.a.m.d. Daca respectivul autorizat nu efectueaza masuratoarea proprietatii, i se poate suspenda pentru trei luni dreptul de realizare a documentatiilor, iar daca mai apare o suspendare in acelasi an se poate anula autorizatia acestuia.
  • intocmirea documentatiei cadastrale respectand normele tehnice aflate in vigoare la momentul respectiv;
  • sa fie competent din punctul de vedere al pregatirii profesionale, capacitatii si experientei pentru efectuarea lucrarii pe care dumneavoastră ati solicitat-o;
  • sa fie sincer in cazul in care nu poate sa execute lucrarea asa cum a fost convenit ori daca ar trebui sa incalce legea in timpul realizarii atributiilor;
  • sa se ocupe de depunerea documentatiei si alte solicitari care apar pe parcurs, pana cand aceasta este avizata, si dupa aprobare sa o ofere proprietarului;
  • atunci cand apar unele probleme pe parcurs, suprapuneri ale limitelor, sa fie capabil atat sa explice natura respectivelor probleme, insa sa si incerce, atat cat este posibil, sa le rezolve atat timp cat atributiile ii permit acest lucru.

Compania de cadastru sector 2 pe care ati angajat-o isi realizeaza activitatile si pe teren, moment in care se fac masuratori si determinari, si la un birou, unde se realizeaza calcule de specialitate si activitati tehnice, ca si intocmirea documentatiilor, compunerea planurilor si releveelor.

Specialistul cadastral (numit si cadastrist, geodez, topograf) este insarcinat sa aleaga locul unde se va desfasura activitatea, atat pe teren, cat si la birou.

Pentru efectuarea lucrarilor de masuratoare in teren, cadastristul va opera aparatura specifica, gen receptorul GPS, ori statiile totale, aparate care executa si masurarea, si memorarea datelor masurate care apoi vor fi utilizate la intocmirea documentelor tehnice.

Dupa ce termina munca de teren, topograful de la biroul cadastru introduce in calculator datele culese din teren (poate folosi in acest sens softuri specializate). Dupa aceea, datele sunt analizate folosind softuri speciale, iar in final se obtin coordonatele geodezice. Cu aceste coordonate se va incepe redactarea planului sau hartii.

In momentul in care vorbim despre intabularea unui teren sau a unui imobil, etapa aceasta este precedata de o realizare de documentatie cadastrala redactata si apoi semnata de catre persoana autorizata. Aceasta documentatie este prezentata clientului, care o citeste si o semneaza, apoi se va depune la OCPI pentru verificare si receptionare.

La OCPI verificarea dureaza mai multe zile (15-30 de zile), iar ulterior, dupa acceptare, se returneaza impreuna cu un extras de carte funciara in care se regaseste schimbarea ori informatiile din respectiva documentatie cadastrala.

Cam aceasta este activitatea firmei de cadastru. Pe langa acestea ar putea sa existe si probleme care nu au fost luate in calcul, care pot sa apara uneori (obisnuita suprapunere a limitelor, solicitarea de documente suplimentare s.a.), dar acestea nu sunt situatii nemaintalnite.

Va dorim insa ca sa nu va intalniti cu aceste probleme iar lucrarea comandata sa se efectueze in termenul stabilit initial!

Etichete: cadastru sector 2.