Pagina vizitata de 722 utilizatori din 21 martie 2020 pana acum

Cautati un profesionist in cadastru si intabulare in Bucuresti, iar un pret cat mai bun este important pentru Dvs?

 

Acum puteti obtine gratuit 5 oferte de pret de la profesionisti autorizati locali prin intermediul platformei Expert24 – iar Dvs o puteti alege pe cea mai avantajoasa! Rapid, comod, gratuit – tot ce trebuie sa faceti este sa completati formularul de cerere de oferta!

(*completarea formularului nu va obliga la nimic, ci doar constituie o cerere de oferta; daca nu sunteti multumit/a de oferte, puteti contacta oricand alte servicii)

Cadastru Bucuresti

Alaturati-va celor peste 3500 de clienti multumiti de colaborarea cu Expert24

Aflati toate detaliile despre cadastru si intabularea

Cadastrul este reprezentat de toate lucrarile tehnice prin intermediul carora se realizeaza identificarea unei locuinte sau cladiri si descrierea acesteia (casa, apartament, teren) in documentele cadastrale, precum si reprezentarea acestuia cu ajutorul hartilor si planuri cadastrale. In cartea funciara sunt cuprinse descrierea imobilelor si inscrierile referitoare la drepturile personale si imobiliare, precum si documentele sau faptele aflate in directa legatura cu situatia juridica a unui imobil.

Pe scurt, consemnarea in Cartea Funciara (intabularea) unei constructii, urmareste aceeasi functionalitate precum cartea de identitate pentru o persoana. In prezent, cadastrul si intabularea trebuie facute impreuna. Orice acte cadastrale vor fi inscrise in acelasi timp si in Cartea Funciara.

In ce situatii trebuie sa apelam la o firma de cadastru si intabulare Bucuresti?

Serviciile de cadastru si intabulare sunt obligatorii pentru actele notariale, in situatia in care se doreste instrainarea unui imobil (schimb, vanzare-cumparare, donatie, etc), in cazul in care se doreste ipotecarea imobilului (de obicei in situatii cand se doreste contractarea unui credit ce urmeaza a fi garantata cu imobilul), cat si in momentele unde se doreste primirea unei garantii asupra dreptului de proprietate a imobilului.

Cheltuielile efectuate in vederea intocmirii cadastrului si intabularii sunt compuse din doua parti: onorariul platit catre de firma care compune documentatia cadastrala, si taxa perceputa de OCPI (Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara).

Cu ce se ocupa un birou de cadastru?

In momentul in care contractati un birou de cadastru imputernicita de OCPI / ANCPI, pentru a executa lucrari cadastrale de tipul unui studiu topografic sau de intabulare ori dezmembrare, ce operatiuni vor fi realizate in cadrul procesului?

In general, profesionistul care este autorizat cadastral, topografic și geodezic trebuie sa execute urmatoarele operatiuni:

  • o verificare in detaliu a actelor de proprietate si sprijin, atunci cand trebuie, pentru intrarea in posesia altor acte in vederea completarii dosarului;
  • realizarea masuratorilor imobilului ce urmeaza a se intabula, dezmembra s.a.m.d. Daca persoana autorizata nu efectueaza masuratoarea proprietatii, acesta risca suspendarea de pana la 3 luni a dreptului de compunere a documentatiilor, iar la un numar de 2 suspendari in acelasi an se poate propune anularea autorizatiei specialistului.
  • compunerea documentelor cadastrale in conformitate cu normele tehnice pe baza legilor existente;
  • sa detina un nivel de competenta profesionala ridicata si sa aiba experienta necesara pentru a realiza lucrarea in cauza;
  • sa aiba capacitatea de a recunoaste in cazul in care nu este capabil sa execute lucrarea conform intelegerii initiale ori daca ar trebui sa incalce legea in timpul realizarii atributiilor;
  • sa depuna documentatia intocmita si sa o urmareasca in trecerea sa prin toate stadiile circuitului, pana in momentul in care aceasta primeste aprobare, si dupa aprobare sa o ofere proprietarului;
  • atunci cand vor aparea probleme pe parcurs, depasirea unor termene, sa ofere proprietarului detaliile necesare despre probleme, insa sa si incerce, atunci cand se poate, sa le remedieze conform legii.

Compania de cadastru Bucuresti contractata isi desfasoara activitatile si pe teren, acolo unde se executa determinarile si se ridica masuratorile, si la un birou, unde sunt realizate diferite activitati si calcule, spre exemplu intocmirea dosarului, redactarea planurilor si releveelor.

Specialistul cadastral (denumit cadastrist, geodez, topograf) este cel care hotaraste momentul si locul unde se va desfasura activitatea, atat pe teren, cat si la birou.

Pentru efectuarea lucrarilor de masuratoare in teren, cadastristul foloseste echipamente de specialitate, gen receptorul GPS, ori statiile totale, aparatura cu care se face masurarea, si memorarea datelor masurate pentru folosirea lor ulterioara la intocmirea documentatiei tehnice.

Odata ajuns la birou, topograful de la compania cadastru descarca intr-un sistem informatic datele (poate folosi in acest sens softuri specializate). Dupa aceea, datele sunt prelucrate folosind softuri speciale, iar in final se obtin coordonatele geodezice. Redactarea planului se realizeaza pe baza coordonatelor obtinute.

In situatia in care se are in vedere intabularea unei constructii ori unui teren, in prealabil se face o documentatie cadastrala, de catre cel autorizat. Documentatia se prezinta clientului, care o citeste si o semneaza, dupa care se depune la OCPI unde va fi verificata.

La OCPI se va astepta o perioada mai lunga pentru verificare (15-30 de zile), apoi, atunci cand se primeste aprobarea, se inapoiaza impreuna cu un extras de carte funciara unde este inscrisa schimbarea ori datele din respectiva documentatie cadastrala.

De baza, acestea sunt operatiunile realizate de o firma de cadastru. Aici pot sa se adauge diverse situatii si probleme imprevizibile, care pot sa apara uneori (obisnuita suprapunere a limitelor, solicitarea de documente suplimentare s.a.), insa fac parte din activitatea normala, cotidiana.

Va dorim insa ca sa nu va intalniti cu aceste probleme iar lucrarea comandata sa se efectueze in termenul stabilit initial!

Etichete: cadastru Bucuresti.