Pagina vizitata de 733 utilizatori din 21 martie 2020 pana acum

Cautati un profesionist in cadastru si intabulare in Bucuresti, iar un pret cat mai bun este important pentru Dvs?

 

Acum puteti obtine gratuit 5 oferte de pret de la profesionisti autorizati locali prin intermediul platformei Expert24 – iar Dvs o puteti alege pe cea mai avantajoasa! Rapid, comod, gratuit – tot ce trebuie sa faceti este sa completati formularul de cerere de oferta!

(*completarea formularului nu va obliga la nimic, ci doar constituie o cerere de oferta; daca nu sunteti multumit/a de oferte, puteti contacta oricand alte servicii)

Cadastru Bucuresti

Alaturati-va celor peste 3500 de clienti multumiti de colaborarea cu Expert24

Ce este cadastrul, ce este intabularea?

Cadastrul este reprezentat de toate lucrarile tehnice cu care se face identificarea unei locuinte sau cladiri si descrierea acesteia (casa, apartament, teren) in documentele cadastrale, precum si descrierea acestuia pe harti si planuri cadastrale. In cartea funciara se include caracterizarea constructiilor si inscrierile care prezinta drepturile reale imobiliare, la drepturile personale, precum si documentele sau faptele aflate in directa legatura cu situatia juridica a unui imobil.

In fapt, inregistrarea in Cartea Funciara (intabularea) unei constructii, urmareste aceeasi functionalitate ca si cartea de identitate pentru o persoana. In prezent, cadastrul si intabularea trebuie facute impreuna. Toate documentele cadastrale vor fi inscrise in mod direct in Cartea Funciara.

In ce situatii trebuie sa apelam la o firma de cadastru si intabulare Bucuresti?

Operatiunile de cadastru si intabulare sunt obligatorii cand intocmiti acte notariale, in momentul in care se are in vedere instrainarea imobilului (schimb, vanzare-cumparare, donatie, etc), in cazul in care se doreste ipotecarea imobilului (cand imobilul se foloseste ca si garantie pentru a accesa un imprumut), cat si pentru situatiile unde se vrea o garantie sigura asupra dreptului de proprietate a imobilului.

Cheltuielile care apar in cadrul intocmirii cadastrului si intabularii sunt compuse din doua parti: onorariul platit catre de firma care realizeaza documentatia cadastrala, si taxa perceputa de OCPI (Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara).

Ce face mai exact o firma de cadastru?

In momentul in care contractati o firma de cadastru care are autorizatie de la OCPI / ANCPI, in vederea executarii unei lucrari cadastrale de tipul unui studiu topografic sau de intabulare ori dezmembrare, ce activitati va puteti astepta sa fie executate?

In principiu, acel profesionist autorizat cadastral, topografic și geodezic va realiza urmatoarele lucrari:

  • analiza atenta a actelor de proprietate si sprijin, acolo unde este cazul, pentru obtinerea altor acte in vederea finalizarii operatiunilor;
  • efectuarea tuturor masuratorilor constructiei ce va fi intabulata sau dezmembrata s.a.m.d. Atunci cand respectivul autorizat nu realizeaza masuratoarea proprietatii, i se poate suspenda pentru trei luni dreptul de compunere a documentatiilor, iar daca mai apare o suspendare in acelasi an se poate propune anularea autorizatiei specialistului.
  • intocmirea documentelor cadastrale in conformitate cu normele tehnice pe baza legilor existente;
  • sa fie competent din punctul de vedere al pregatirii profesionale, capacitatii si experientei pentru efectuarea lucrarii pe care dumneavoastră ati solicitat-o;
  • sa aiba capacitatea de a recunoaste in cazul in care nu poate sa execute lucrarea conform intelegerilor convenite ori daca este pus in situatia de a nu respecta legislatia, motiv pentru care trebuie sa refuze lucrarea;
  • sa depuna dosarul si sa urmareasca desfasurarea evenimentelor, pana cand aceasta este avizata, dupa care sa o predea catre proprietar;
  • atunci cand vor aparea probleme pe parcurs, depasirea unor termene, sa ofere proprietarului detaliile necesare despre probleme, dar si sa isi dea silinta, atat cat este posibil, rezolvarea acestora, daca ele pot fi rezolvate de catre autorizat.

Firma de cadastru Bucuresti pe care ati angajat-o isi realizeaza operatiunile si pe teren, moment in care se fac masuratori si determinari, si la un birou, unde sunt realizate diferite activitati si calcule, precum intocmirea documentatiilor, compunerea planurilor si releveelor.

Specialistul cadastral (cunoscut si sub denumirile de cadastrist, geodez, topograf) este insarcinat sa aleaga locul unde se va realiza activitatea, fie ca vorbim de munca de birou sau de teren.

In vederea realizarii masuratorilor, cadastristul va opera aparatura specifica, gen receptorul GPS, ori statiile totale, aparatura cu care se face masurarea, si memorarea datelor masurate pentru folosirea lor ulterioara la intocmirea documentatiei tehnice.

Dupa ce termina munca de teren, profesionistul de la compania cadastru descarca datele adunate in teren intr-un calculator (poate folosi in acest sens softuri specializate). Dupa aceea, detaliile sunt prelucrate de catre programele specializate, iar in final se obtin coordonatele geodezice. Redactarea planului se realizeaza pe baza coordonatelor obtinute.

In cazul in care se are in vedere intabularea unei constructii ori unui teren, etapa aceasta este precedata de o realizare de documentatie cadastrala redactata si apoi semnata de catre persoana autorizata. Dosarul realizat se pune la dispozitia beneficiarului, care o citeste si o semneaza, apoi se va depune la OCPI unde va fi verificata.

La OCPI verificarea dureaza mai multe zile (15-30 de zile), dupa care, dupa acceptare, se inapoiaza insotita de un extras de carte funciara unde este inscrisa schimbarea ori informatiile din documentatia cadastrala.

In mare, aceste sunt activitatile pe care le face o firma de cadastru. Aici pot sa se adauge diverse situatii si probleme imprevizibile, cu care este posibil sa va confruntati (obisnuita suprapunere a limitelor, solicitarea de documente suplimentare s.a.), dar acestea nu sunt situatii nemaintalnite.

Speram insa sa nu aveti niciodata probleme neastepta si orice operatiune sa fie realizata la termen!

Etichete: cadastru Bucuresti.