Pagina vizitata de 735 utilizatori din 21 martie 2020 pana acum

Cautati un profesionist in cadastru si intabulare in Bucuresti, iar un pret cat mai bun este important pentru Dvs?

 

Acum puteti obtine gratuit 5 oferte de pret de la profesionisti autorizati locali prin intermediul platformei Expert24 – iar Dvs o puteti alege pe cea mai avantajoasa! Rapid, comod, gratuit – tot ce trebuie sa faceti este sa completati formularul de cerere de oferta!

(*completarea formularului nu va obliga la nimic, ci doar constituie o cerere de oferta; daca nu sunteti multumit/a de oferte, puteti contacta oricand alte servicii)

Cadastru Bucuresti

Alaturati-va celor peste 3500 de clienti multumiti de colaborarea cu Expert24

Tot ceea ce trebuie sa stiti despre cadastru si intabulare

Cadastrul este reprezentat de toate lucrarile tehnice prin care se efectueaza identificarea unei locuinte sau cladiri si descrierea acesteia (casa, apartament, teren) in documentele cadastrale, precum si reprezentarea acestuia cu ajutorul hartilor si planuri cadastrale. Cartea funciara cuprinde expunerea cladirilor si inscrierile care prezinta drepturile personale si imobiliare, actele, faptele sau la raporturile juridice care au legatura cu imobilele.

Asadar, inregistrarea in Cartea Funciara (intabularea) unei cladiri, are aceeasi functie precum cartea de identitate pentru o persoana. In prezent, cadastrul si intabularea nu se pot face separat. Orice acte cadastrale se adauga in mod direct in Cartea Funciara.

Care sunt situatiile in care va trebui sa contactam un birou de cadastru si intabulare Bucuresti?

Operatiunile de cadastru si intabulare sunt necesare in vederea intocmirii actelor notariale, atunci cand se are in vedere instrainarea unui imobil (schimb, vanzare-cumparare, donatie, etc), in cazul in care se doreste ipotecarea imobilului (de obicei in situatii cand se doreste contractarea unui credit ce urmeaza a fi garantata cu imobilul), dar si in cazurile unde se doreste obtinerea unei garantii sigure asupra dreptului de proprietate a imobilului.

Cheltuielile efectuate in vederea intocmirii cadastrului si intabularii sunt compuse din doua parti: onorariul platit catre de firma care realizeaza documentatia cadastrala, si taxa perceputa de OCPI (Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara).

Ce face mai exact o firma de cadastru?

Daca veti angaja un birou de cadastru autorizata de OCPI / ANCPI, in vederea executarii unei lucrari cadastrale de tipul unui studiu topografic sau de intabulare ori dezmembrare, ce activitati va puteti astepta sa fie executate?

In general, acel profesionist autorizat cadastral, topografic și geodezic va realiza urmatoarele lucrari:

  • o verificare in detaliu a actelor de proprietate si indrumarea, de fiecare data cand e necesar, pentru obtinerea altor acte in vederea finalizarii operatiunilor;
  • efectuarea tuturor masuratorilor proprietatii ce urmeaza a se intabula, dezmembra s.a.m.d. Daca respectivul autorizat nu efectueaza masuratoarea proprietatii, i se poate suspenda pentru trei luni dreptul de intocmire a documentatiilor, iar la un numar de 2 suspendari in acelasi an se poate anula autorizatia acestuia.
  • compunerea documentatiei cadastrale respectand normele tehnice pe baza legilor existente;
  • sa prezinte o pregatire profesionala de nivel inalt si capacitatea de a efectua lucrarea solicitata;
  • sa fie capabil sa recunoasca in cazul in care nu poate sa execute lucrarea asa cum a fost convenit ori daca este pus in situatia de a nu respecta legislatia, motiv pentru care trebuie sa refuze lucrarea;
  • sa depuna documentatia intocmita si sa o urmareasca in trecerea sa prin toate stadiile circuitului, pana in clipa in care aceasta primeste aprobare, si dupa aprobare sa o ofere proprietarului;
  • in momentul in care vor exista probleme pe parcurs, suprapuneri ale limitelor, sa ofere proprietarului detaliile necesare despre probleme, insa sa si incerce, atat cat este posibil, rezolvarea acestora, daca ele pot fi rezolvate de catre autorizat.

Firma de cadastru Bucuresti contractata isi realizeaza operatiunile si pe teren, acolo unde se executa determinarile si se ridica masuratorile, si la un birou, unde se realizeaza calcule de specialitate si activitati tehnice, ca si efectuarea documentatiilor, redactarea planurilor si releveelor.

Persoana autorizata cadastral (cunoscut si sub denumirile de cadastrist, geodez, topograf) este cel care alege timpul si locul unde se va realiza activitatea, atat pe teren, cat si la birou.

Atunci cand se realizeaza masuratorile pe teren, cadastristul utilizeaza aparatura de specialitate, de tipul receptoarelor GPS, ori statiile totale, aparate care executa si masurarea, si memorarea datelor masurate care apoi vor fi utilizate la intocmirea documentelor tehnice.

Cand ajunge la birou, profesionistul de la biroul cadastru descarca datele adunate in teren intr-un calculator (pentru care se utilizeaza programe de specialitate). Ulterior, detaliile sunt analizate folosind softuri speciale, ceea ce va genera coordonatele finale pe baza masuratorilor inregistrate. Redactarea planului se realizeaza pe baza coordonatelor obtinute.

In situatia in care este vorba despre intabularea unui teren sau a unui imobil, etapa aceasta este precedata de o realizare de documentatie cadastrala redactata si apoi semnata de catre persoana autorizata. Aceasta documentatie este prezentata clientului, care trebuie sa o analizeze, apoi se va depune la OCPI unde urmeaza o noua verificare.

La OCPI verificarea dureaza mai multe zile (15-30 de zile), dupa care, daca este acceptata, se va transmite retur alaturi de un extras de carte funciara in care se regaseste schimbarea ori informatiile din dosarul cadastral.

Cam aceasta este activitatea firmei de cadastru. Aici pot sa se adauge diverse situatii si probleme imprevizibile, cu care este posibil sa va confruntati (obisnuita suprapunere a limitelor, solicitarea de documente suplimentare s.a.), insa ele se pot rezolva fara probleme, fiind ceva comun.

Va dorim insa ca sa nu va intalniti cu aceste probleme iar lucrarea comandata sa se efectueze in termenul stabilit initial!

Etichete: cadastru Bucuresti.