Pagina vizitata de 1,164 utilizatori din 21 martie 2020 pana acum

Cautati un profesionist in cadastru si intabulare in Braila, iar un pret cat mai bun este important pentru Dvs?

 

Acum puteti obtine gratuit 5 oferte de pret de la profesionisti autorizati locali prin intermediul platformei Expert24 – iar Dvs o puteti alege pe cea mai avantajoasa! Rapid, comod, gratuit – tot ce trebuie sa faceti este sa completati formularul de cerere de oferta!

(*completarea formularului nu va obliga la nimic, ci doar constituie o cerere de oferta; daca nu sunteti multumit/a de oferte, puteti contacta oricand alte servicii)

Cadastru Braila

Alaturati-va celor peste 3500 de clienti multumiti de colaborarea cu Expert24

Ce este cadastrul, ce este intabularea?

Cadastrul este reprezentat de toate lucrarile tehnice prin intermediul carora se efectueaza descrierea si identificarea unui imobil si inregistrarea acestuia (casa, apartament, teren) in dosarele cadastrale, dar si descrierea acestuia in diferite harti si planuri cadastrale. In cartea funciara sunt cuprinse expunerea cladirilor si inscrierile care fac referire la drepturile personale si imobiliare, precum si documentele sau faptele aflate in directa legatura cu situatia juridica a unui imobil.

Asadar, inscrierea in Cartea Funciara (intabularea) unei cladiri, prezinta acelasi rol ca si cartea de identitate pentru o persoana. In prezent, cadastrul si intabularea nu se pot face separat. Documentatiile cadastrale se inscriu in acelasi timp si in Cartea Funciara.

In ce situatii trebuie sa apelam la o firma de cadastru si intabulare Braila?

Serviciile de cadastru si intabulare sunt necesare pentru actele notariale, atunci cand se doreste instrainarea unui imobil (schimb, vanzare-cumparare, donatie, etc), in cazul in care se vrea accesarea unui credit ipotecar (de obicei in situatii cand se doreste contractarea unui credit ce urmeaza a fi garantata cu imobilul), dar si in momentele unde se doreste primirea unei garantii asupra dreptului de proprietate a imobilului.

Costurile care apar in cadrul intocmirii cadastrului si intabularii au doua componente: onorariul platit catre de firma care compune documentatia cadastrala, si taxa legala platita la OCPI (Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara).

Cu ce se ocupa un birou de cadastru?

Atunci cand anagajati o firma de cadastru care are autorizatie de la OCPI / ANCPI, pentru a realiza lucrari cadastrale specifice unui studiu topografic sau de intabulare ori dezmembrare, ce activitati va puteti astepta sa fie executate?

In general, profesionistul care este autorizat cadastral, topografic și geodezic va realiza urmatoarele operatiuni:

  • analizarea in detaliu a actelor de proprietate si sprijin, acolo unde este cazul, pentru obtinerea altor acte in vederea realizarii lucrarii;
  • efectuarea tuturor masuratorilor constructiei ce va fi intabulata sau dezmembrata s.a.m.d. Daca respectivul autorizat nu realizeaza masuratoarea proprietatii, acestuia ii poate fi suspendat pe o perioada de pana la 3 luni dreptul de realizare a documentatiilor, iar la un numar de 2 suspendari in acelasi an se va propune chiar anularea autorizatiei respectivului.
  • compunerea documentelor cadastrale avand in vedere normele tehnice pe baza legilor existente;
  • sa fie competent din punctul de vedere al pregatirii profesionale, capacitatii si experientei pentru efectuarea lucrarii pe care dumneavoastră ati solicitat-o;
  • sa fie sincer atunci cand nu are posibilitatea sa realizeze lucrarea conform intelegerii initiale ori daca ar trebui sa incalce legea in timpul realizarii atributiilor;
  • sa se ocupe de depunerea documentatiei si alte solicitari care apar pe parcurs, pana in momentul in care aceasta primeste aprobare, si dupa aprobare sa o ofere proprietarului;
  • in momentul in care apar unele probleme pe parcurs, depasirea unor termene, sa explice beneficiarului situatie existenta, cat si sa incerce, atunci cand se poate, sa le rezolve atat timp cat atributiile ii permit acest lucru.

Firma de cadastru Braila pe care ati angajat-o isi executa activitatile si pe teren, moment in care se fac masuratori si determinari, si la un birou, unde sunt realizate diferite activitati si calcule, spre exemplu realizarea dosarului, redactarea planurilor si releveelor.

Specialistul cadastral (cunoscut si sub denumirile de cadastrist, geodez, topograf) este insarcinat sa aleaga locul unde se va executa activitatea, fie ca vorbim de munca de birou sau de teren.

Pentru efectuarea lucrarilor de masuratoare in teren, cadastristul foloseste echipamente de specialitate, spre exemplu aparatura GPS, ori statiile totale, aparate care executa si masurarea, si memorarea datelor masurate care apoi vor fi utilizate la intocmirea documentelor tehnice.

Dupa ce termina munca de teren, topograful de la biroul cadastru descarca in calculator datele culese din teren (exista programe speciale folosite in acest sens). Apoi, detaliile sunt prelucrate folosind softuri speciale, ceea ce va genera coordonatele finale pe baza masuratorilor inregistrate. Redactarea planului se realizeaza pe baza coordonatelor obtinute.

In momentul in care vorbim despre intabularea unei constructii ori unui teren, etapa aceasta este precedata de o realizare de documentatie cadastrala redactata si apoi semnata de catre persoana autorizata. Dosarul realizat se pune la dispozitia beneficiarului, care trebuie sa o analizeze, apoi se va depune la OCPI pentru verificare si receptionare.

La OCPI se verifica vreme de cateva zile (15-30 de zile), apoi, atunci cand se primeste aprobarea, se va transmite retur alaturi de un extras de carte funciara unde se regaseste modificarea ori datele din dosarul cadastral.

Cam aceasta este activitatea firmei de cadastru. Pe langa acestea ar putea sa existe si probleme care nu au fost luate in calcul, ce s-ar putea sa apara din cand in cand (obisnuita suprapunere a limitelor, solicitarea de documente suplimentare s.a.), insa fac parte din activitatea normala, cotidiana.

Va dorim insa ca sa nu va intalniti cu aceste probleme iar lucrarea comandata sa se efectueze in termenul stabilit initial!

Etichete: cadastru Braila.